- Jesus ikke født i Betlehem

Forskere mener millioner av kristne tar feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere forskere mener at Jesus ikke ble født i byen Betlehem på Vestbredden, men i en liten landsby i Nord-Israel som også heter Betlehem.

Ifølge den danske avisen Kristeligt Dagblad tyder arkeologiske funn på at millioner av kristne tar feil når de tror at Jesus er født i Betlehem på Vestbredden.

Siden 1992 har den israelske arkeologen Aviram Oshri blant annet funnet en liten bymur, en kirke og et kloster under utgravinger i landsbyen som kalles «Gallileas Betlehem». Arkeologen mener at landsbyen blomstret på Jesu tid, samtidig som det trolig var lite aktivitet ved byen Betlehem lenger sør.

Blant dem som støtter israelerens syn, er den amerikanske teologen og forfatteren Bruce Chilton. Han mener at det er evangelisten Matteus som er skyld i forvirringen fordi han føyde til detaljer om Jesu fødested som skulle stemme med profetier om Messias i Det gamle testamente.

Ifølge Det gamle testamente skulle Messias komme fra Davids slekt og området rundt Betlehem. Men verken Josef eller Jesus stammer fra Davids slekt, ifølge Chilton. I stedet er begge født i landsbyen Betlehem i Nord-Israel, fremholder han.

(NTB)

FØDESTED: Statsminister Jens Stoltenberg besøkte Fødselskirken i Betlehem denne uken. Kirken hevder å markere Jesu fødested, men forskere mener det er feil. Foto: SCANPIX
FØDESTED: Statsminister Jens Stoltenberg besøkte Fødselskirken i Betlehem denne uken. Kirken hevder å markere Jesu fødested, men forskere mener det er feil. Foto: SCANPIX Vis mer