FØRSTEMANN: I sommer ble Knut Arild Hareide den første KrF-lederen som har gått i Pride- paraden. Det har ikke gått upåaktet hen i partiet. Video: Torstein Bøe / NTB scanpix

Vis mer

- Jesus kunne gått i det toget

Høyre-politiker etterlyser KrF-støtte til presset Hareide. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av juni gikk KrF-leder Knut Arild Hareide i Pride-paraden i Oslo, som første KrF-leder noen sinne. Det ble det bråk av. Hareide har i sommer måtte forklare seg på kristne stevner landet rundt, han har vært på krisemøter i partiet og forrige uke tok tidligere leder i Bergen KrF til orde for å vrake Hareide fra førsteplassen i Hordaland der Hareide har vært representert siden 1997.

Nå får det være nok, mener Stortingspolitiker for Høyre, Henrik Asheim. Han etterlyser mer støtte til KrF-lederen, ikke minst fra Hareides eget part.

- Det han har gjort er å gå i det som kanskje er det minst kontroversielle toget du kan gå i. Tema for toget var solidaritet og fokuset rettigheter for homofile i resten er verden. Det er et budskap jeg tror Jesus kunne gått i tog for. Ut fra kritikken høres det ut som han har gått i en fetisjparade eller gjort noe veldig galt, mens han i virkeligheten har vært med på en solidaritetsmarkering som han kan være stolt av, sier Asheim til Dagbladet.

30 000 deltok

Høyre-politikeren minner om at Hareide var en av 30 000 som deltok i paraden, blant dem representanter fra alle politiske partier og en lang rekke organisajoner.

- Jeg synes at denne diskusjonen alt for lenge har fått foregå ensidig på premissene til de miljøene som mener homofili er en skam. Det tror jeg ikke er representativt for folket og heller ikke for KrF slik jeg kjenner partiet. Hareide klarer seg rakrygget i diskusjonen, men jeg skulle ønske at flere av de progressive stemmene jeg kjenner i partiet nå tok til motmæle, sier Asheim, som frykter konsekvensene av kritikken.

FRYKTER KONSEKVENSENE: Henrik Asheim (H) frykter den manglende støtten til Hareide kan være ødeleggende for unge homofile. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRYKTER KONSEKVENSENE: Henrik Asheim (H) frykter den manglende støtten til Hareide kan være ødeleggende for unge homofile. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er veldig ødeleggende for unge homofile og lesbiske landet over. Jeg frykter også at det kan øke terskelen for progressive krefter i partiet til å gå ut og gi støtte til homofiles rettigheter, sier Asheim, som mener det toppet seg med diskusjonen i Hordaland.

KRITISERT AV SINE EGNE: Krf-leder Knut Arild Hareide sier at det ble sterkere reaksjoner på hans deltakelse i Pride-paraden enn han hadde forutsett. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRITISERT AV SINE EGNE: Krf-leder Knut Arild Hareide sier at det ble sterkere reaksjoner på hans deltakelse i Pride-paraden enn han hadde forutsett. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Når en da på grunn av deltakelsen av pride alvorlig diskuterer om det betyr at man ikke kan ha ham på førsteplassen – da synes jeg man må sette det litt i perspektiv. Hvis flere i KrF kunne være tydelige på at han har bred støtte i partiet, det hadde vært flott, sier Høyre-politikeren.

- Dere gjør meg redd

En KrF-er som har vært ute med sin støtte til Hareide er ungdomspolitikeren Astrid-Therese Theisen fra Bærum.

- Vi må slå ring om Hareide sier hun i en kommentar.

- Enkelte konservative krefter i partiet er redd for at vi beveger oss bort fra kristne verdier. Jeg er redd for det samme, men det er dere som gjør meg redd. Hadde det vært kristne, heterofile mennesker som hadde blitt skutt i Orlando, som partilederen vår gikk i tog for, hadde dere rost ham. «Alle mennesker er like mye verdt», er det ikke det vi sier? Konsekvensen av det må jo være åpenbar: Det eneste riktige var at Knut Arild Hareide gikk i paraden, skriver hun.

- De fleste positive

Knut Arild Hareide har ikke ønsket å kommentere uttalelsene fra Asheim. I et intervju tidligere i sommer sa Hareide til Dagbladet at det ble sterkere reaksjoner enn han hadde forutsett.

- Men når det utøves vold og hat mot LHBT-miljøet, så angår det oss alle, sa Krf-lederen.

Kommunikasjonsrådgiver i KrF, Dag Fedøy, skriver følgende i en melding til Dagbladet.

- Hareide har som partileder svært mange gjøremål og vurderer fortløpende hva han deltar på. Dette er beslutninger han tar på egenhånd. Han har aldri bedt om noen offentlig støtte. Det har kommet ulike tilbakemeldinger fra partiet på deltakelsen, og de fleste har vært positive.