RAZZIA: Politifolk fra flere etater ransaket denne uka hjemmet til William Piatek i Indiana. Der fant de blant annet 46 skytevåpen. Foto: MARK CARLSON / AP / SCANPIX
RAZZIA: Politifolk fra flere etater ransaket denne uka hjemmet til William Piatek i Indiana. Der fant de blant annet 46 skytevåpen. Foto: MARK CARLSON / AP / SCANPIXVis mer

Jesus-milits på bryllupsfest ba FBI-agent om å skaffe bombe

Politimann infiltrerte «kristne krigere» som ville massakrere politifolk og lage sin egen stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Det begynte som «en kristen greie», med fokus på å gå i kirka, be og ta vare på familien

- Så begynte han å strekke det litt langt, sier ekskona til David Brian Stone om hvordan mannen ble «Captain Hutaree».

Gjennom forrige helg og mandag denne uka ble åtte menn og en kvinne tilknyttet den våpenfikserte militsen Hutaree arrestert i delstaten Michigan i USA.

Hutaree, som også omtaler seg som «kristne krigere», framstår som en paramilitær, tungt bevæpnet gruppe som forberedte seg på en apokalyptisk krig mot Antikrist og hans håndtlangere - i praksis amerikanske myndigheter generelt og politifolk spesielt.

Nå har det blitt kjent at gruppen har blitt etterforsket i over ett år før politietatene slo til, blant annet med pansrede kjøretøyer.

SIKTET: (f.v.) David Stone Jr., David Stone, Sr., Joshua Stone, Joshua Clough, Jacob Ward, Thomas Piatek, Tina Stone, Kristopher Sickles og Michael Meeks er blant annet siktet for konspirasjon om å drepe offentlige tjenestemenn og forsøk på anskaffelse av masseødeleggelsesvåpen.
SIKTET: (f.v.) David Stone Jr., David Stone, Sr., Joshua Stone, Joshua Clough, Jacob Ward, Thomas Piatek, Tina Stone, Kristopher Sickles og Michael Meeks er blant annet siktet for konspirasjon om å drepe offentlige tjenestemenn og forsøk på anskaffelse av masseødeleggelsesvåpen. Vis mer

Undercover-agentStore deler av den svært alvorlige siktelsen mot militsens leder, David B. Stone, viser seg å være basert på avslørende lydopptak gjort av en mann som lederne i Stone-familien og resten avi Hutaree hadde inkludert i gruppen.

Men militsmedlemmet var en FBI-agent som klarte å jobbe seg inn i den indre, fanatiske kretsen i fjor.

Ifølge New York Times deltok agenten på øvelser og andre aktiviteter i hele åtte måneder fram mot tilslaget mandag.

Med sin falske identitet fikk politimannen innblikk i gruppens  ideologi og planer, som omfattet å skyte lokale politifolk for så å bombe begravelsen deres.

Begravelsesmassakren skulle være startskuddet for krigen mot myndighetene. David Stone skal ha hatt som mål å ta over flere fylker sør i Michigan ved hjelp av to bevæpnede grupper ledet av ham selv og sønnen, for så å omdanne området til en egen stat.

SPESIELT BRYLLUP: Blant annet på Hutaree-arrangementer som dette skal gruppa ha diskutert bombekjøp og angrep på politifolk. Bildet er hentet fra facebookprofilen til bruden, Tina Stone.
SPESIELT BRYLLUP: Blant annet på Hutaree-arrangementer som dette skal gruppa ha diskutert bombekjøp og angrep på politifolk. Bildet er hentet fra facebookprofilen til bruden, Tina Stone. Vis mer

Det verserte også planer i Hutaree om å sette fyr på boligene til politifamilier og stå på utsiden og skyte de som klarte å komme seg ut av flammene.

- Politifolks barn og ektefeller ble sett på som «likeverdige mål», sier statsadvokat Ronald Waterstreet ifølge CNN.

Beslagla bombedelerHutaree har drevet omfattende militær trening i delstaten Ohio, blant annet dokumentert i en video lagt ut på organisasjonens hjemmeside, og påtalemyndigheten mener øvelsene var planlegging av høyst reelle angrep.

I boligen til trailersjåføren Thomas William Piatek resulterte razziaen mandag i beslag av blant annet 46 skytevåpen, 3000 patroner og annet militært utstyr.

Alle våpnene var utrolig nok kjøpt på lovlig vis, men politiet mener omfanget, våpentypene og andre beslag viser at Hutaree-medlemmet ikke hadde edle hensikter.

SKREMMENDE BILDER: En video av militsens «øvelser» (se nederst i artikkelen) er en del av bevismaterialet i den spesielle saken. Faksimile: Hutaree.com
SKREMMENDE BILDER: En video av militsens «øvelser» (se nederst i artikkelen) er en del av bevismaterialet i den spesielle saken. Faksimile: Hutaree.com Vis mer

- Han planla noe, det er derfor han hadde alle disse tingene. Dette er ingen samler. Ingenting av dette tilsier at det er en hobby. Han er en fare for samfunnet, sier statsadvokat Dean Lanter.

Da politiet slo til mot husvogna til ledere David Stone, fant etterforskerne 37 skytevåpen, eksplosiver, splinter og andre komponenter som kan brukes til å lage bomber. Totalt 300 gjenstander ble beslaglagt på stedet, ifølge New York Times.

FBI-mannen som infiltrerte Hutaree klarte å oppnå så stor tillit at han ble invitert i bryllupene til både David og Tina Stone i desember i fjor og bryllupet til ekteparets sønn denne måneden.

I løpet av de spesielle bryllupsarrangementene, der Hutaree-medlemmene stilte i sine kamuflasjeuniformer, diskuterte de å anskaffe bomben som skulle massakrere politifolkene i det omtalte begravelsesfølget. Men undercover-agenten stoppet altså massedrapsplanene før det kunne realiseres.

- Militsens ba agenten om å skaffe eksplosiver som kunne brukes til å angripe politifolk, og instruerte ham i å lage panserbrytende bomber med deler av gateskilt som splinter, fortalte statsadvokat Waterstreet i et rettsmøte onsdag.

GODT FORBEREDT: Politiet tok sine forholdsregler da de slo til mot Hutaree på mandag. foto: Madalyn Ruggiero / AP / SCANPIX
GODT FORBEREDT: Politiet tok sine forholdsregler da de slo til mot Hutaree på mandag. foto: Madalyn Ruggiero / AP / SCANPIX Vis mer

- Myndighetene er terroristerI en tale David B. Stone hadde planlagt å holde på et møte med andre militsgrupper i februar, kaller han den amerikanske regjeringen en «terroristorganisasjon».

- Vi vil kjempe med alle som ser Den nye verdensordenen som fienden. Nå er tiden inne for å slå tilbake og ta tilbake nasjonen vår. Velkommen til den nye revolusjonen, sier Stone i et lydopptak FBIs agent gjorde i skjul.

Da flere medlemmer av gruppen seinere passerte en lokal politimann i Michigan, sa militslederen:

- Vi kommer til å plaffe ned ham, garantert.

Ingen av de ni pågrepene, som i hovedsak har rent rulleblad fra før, har erkjent straffskyld, og forsvarsadvokatene framstiller saken som en kamp for ytringsfrihet.

- Det eneste dette dreier seg om er masse prat fra folk som liker å kle seg i kamuflasjeklær og bære våpen rundt i skogen, sier Michael Ratj, forsvaren til Tina Stone.

TRANGE KÅR: Lederen for militsen, David B. Stone, hold til i denne husvogna i Clayton i Michigan. Foto: Madalyn Ruggiero / AP / SCANPIX
TRANGE KÅR: Lederen for militsen, David B. Stone, hold til i denne husvogna i Clayton i Michigan. Foto: Madalyn Ruggiero / AP / SCANPIX Vis mer