Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jesus passer på meg

Julepynten lyser opp butikkvinduene. Travle mennesker småløper forbi Erik Opås (36), som strever gatelangs i håp om å få nok penger til litt mat og dop.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle dager er like. Folk er like opptatt av penger og gaver i mai som nå i desember, sier Erik.

Erik Opås tar seg en hvil i trappeoppgangen ned til en av Oslo sentrums T-banestasjoner. Litt varme kommer smygende opp fra stasjonsområdet. Hovedstadslufta er rå og kald i desember.

- Har du noen småpenger? spør Erik folk som haster forbi. Han klemmer rundt sniffekluten i nevene. Nesten umerkelig får han fuktet den ved å helle litt fra en flaske på innerlomma. Lukta får folk til å vende ryggen til.

Jul i Rådhuset

En velmenende person stikker et flyveblad i hendene hans. Det lister opp hovedstadens juletilbud til dem som vandrer gatelangs om dagen, og sover ut rusen på hospits om natta. Erik bretter arket sammen, og legger det møysommelig i lommeboka.

- Jula for meg er arrangementene til KFUM, Frelsesarmeen og julemiddagen i Rådhuset. Der får vi masse mat, næring jeg stort sett ikke får i meg ellers.

Han forteller at han var 11 år sist han feiret jul med familien sin. De første barneåra bodde han i Nittedal. 12 år gammel var han blitt narkoman. To år seinere ble han pågrepet av politiet for første gang. I dag er både han og to yngre søsken på kjøret i hovedstaden. Det er en lang historie.

- Det er ikke sånn det var før da verdier var noe man fikk til jul og på bursdagen. Nå er det slik at folk blir sure om gaven ikke stemmer. Men en gave er en gave, om det så bare er en fyrstikkeske. Erik har lenge levd på skyggesiden.

Snille hele året

- Folk er snille mot meg hele året. Det kommer bare an på når de har fått lønningen utbetalt: De mest pengegriske er de mest kristne, mener Erik.

- Tror du selv på Gud?

- Jeg tror på Jesus. Det har jeg gjort i ti år. Han har reddet meg mange ganger. Jesus passer på meg, det vet jeg. Det er Gud som har bestemt hvor lenge jeg skal leve.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!