- Jesus valgte meg

Mijailo Mijailovic hørte stemmer i hodet som ba ham drepe Anna Lindh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg hadde det kjempedårlig. Jeg var desperat og jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Så hørte jeg stemmer som snakket til meg, forklarte 25 år gamle Mijailo Mijailovic til svensk politi i avhør.

På spørsmål om hvem denne stemmen var, svarte han:

- Jeg vet ikke, jeg tror det er Jesus. At han har valgt meg ut.

- Du mener at Jesus skulle velge ut deg til å ta livet av Anna Lindh, spør avhøreren.

- Ikke spesielt henne. Det kunne vært noen annen også, svarer Mijailovic.

Han bekreftet i avhørene at han kjente igjen Anna Lindh.

- Men jeg kjente ikke noe hat eller noe sånt. Jeg har ingenting imot henne personlig.

25-åringen ble mandag tiltalt for overlagt drap og risikerer nå fengsel på livstid eller tvungen psykiatrisk behandling hvis han blir funnet strafferettslig tilregnelig. Mijailovic skal gjennom en rettspsykiatrisk undersøkelse etter rettssaken.

Drepte med hensikt

Etter svensk strafferett er han tiltalt for mord - overlagt drap som er det strengeste man kan bli tiltalt for i Sverige. Statsadvokat Krister Petersson sier til NTB at selv om påtalemyndigheten ikke vil forsøke å bevise at drapet var planlagt over lengre tid, så vil de bevise at Mijailovic drepte Lindh med hensikt.

- Mijailovic har selv fortalt at drapet var en impulshandling, men det er opp til retten å vurdere dette, sier Petersson. Han utelukker ikke at Mijailovic har fulgt etter Anna Lindh i en lengre periode enn de 14 minuttene som påtalemyndigheten kan bevise at han fulgte etter henne.

Petersson mener at aktoratet har en klar sak, og at det derfor ikke var nødvendig for påtalemyndigheten å ta ut en alternativ tiltale.

- Vi har ikke funnet noe som gjør at vi kan bevise noe politisk motiv for handlingen, sier han.

Tilstått

Mijailovic har tilstått drapet, og har gitt en lang og detaljert beskrivelse om hva han gjorde i dagene før selve drapsdagen 10. september, og dagene etter.

Foruten hans tilståelse har også påtalemyndigheten gode tekniske spor, som DNA-spor på capsen, kniven og buksene Mijailovic hadde på seg.

Ifølge advokat Peter Althin hadde hans klient ikke noe politisk motiv for å drepe Anna Lindh.

Samtidig som tiltalen ble tatt ut, offentliggjorde svensk påtalemyndighet alt etterforskningsmateriale i saken mot 25-åringen. Aktor hevder Mijailovic tok livet av Anna Lindh ved å stikke henne med kniv i buken, brystregionen og armene.

I materialet er også avhøret med Mijailovic der han tilstår drapet på Anna Lindh. Han forteller at han 10.september reiste inn til Stockholm og kikket rundt i flere forretninger.

Hørte stemmer

- Jeg var på Pub (kjent forretning i Stockholm), og siden gikk jeg langs Havnegatan, sier Mijailovic. Han forteller deretter om stemmene han hørte.

- Så fikk jeg øye på Anna Lindh og siden gikk jeg til angrep. Siden sprang vi der ifra og mistet kniven i rulletrappen, forteller han, og bruker begrepet «vi» om seg selv.

25-åringen bekrefter at han kjente igjen Anna Lindh og sier at stemmene sa «at jeg skulle gå fram og hogge». Det var en ren tilfeldighet at han støtte på den svenske utenriksministeren.

- Så hørte jeg stemmene komme og de sa at jeg skulle angripe henne, for jeg kunne ikke stå imot stemmene, men jeg vet ikke hvorfor jeg gjorde det, jeg husker ikke, forklarer han.

25-åringen forteller også i avhørene at han har kjent seg totalt mislykket, og han beskriver mobbing i barndommen og på skolen.

(NTB)

HØRTE STEMMER: Mijailo Mijailovic trodde Jesus ba ham ta livet av Anna Lindh.