Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jetmannen har landet i England

Satt ny verdensrekord med sine egenlagde jetvinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den sveitsiske jetmannen Yves Rossy (49) skulle opprinnelig fly over Den engelske kanalen i går, men måtte utsette stuntet på grunn av dårlig vær.

- Det er ikke trygt å krysse vann hvis man ikke kan se. Jeg har ikke noen instrumenter, og derfor er det nødvendig at jeg ser landingsstedet, sa han til National Geographic Channel i går.

I dag ville han imidlertid på nytt prøve å utføre sitt hittil farligste stunt, nemlig å krysse kanalen mellom England og Frankrike.

Planen var å kaste seg ut av et fly 2500 meter over Calais i Frankrike, og være i lufta i 12 minutter før han etter planen skulle lande i Dover i England, ifølge AP.

99 år etter at den franske piloten Louis Bleriot var verdens første til å krysse Den engelske kanal i et fly, slo jetmannen alle rekorder.

Han var i lufta i rundt 15 minutter før han landet i Dover, skriver Sky News.

SE VIDEO FRA FLYTUREN HER!

Rossy er tidligere forsvarspilot, og han jobber nå som pilot for Swiss airlines. På fritiden holder han imidlertid på med sine egne flyprosjekter.

I 2006 fikk han jetvingene sine i lufta for første gang, og han svevde da over bakken i seks minutter. I mai i år knuste han sin tidligere rekord, og var ti minutter i lufta med en fart opp mot 300 kilometer i timen.

Dagbladet.no skrev for første gang om den såkalte «Fusionman» i 2004.

Jetmannen har tidligere aldri fløyet lenger enn ti minutter. Vekten på vingene og måleinstrumentene må være utrolig presise, og selv et lite kamera kan påvirke hvor lenge han er i lufta.

For å beskytte seg mot jetturbinene som sitter bare centimeter fra ham, har Rossy på seg en spesialdrakt og hjelm. I tillegg er han utstyrt med fallskjerm for at landingen skal være myk.

FLYVENDE MENNESKE: Yves Rossy har laget sin egen jetmotorvinge.
MÅTTE AVLYSE: I går ble stuntet avlyst på grunn av været. I dag prøver han igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!