FENGSLET: Jevgenij Nikulin sitter fengslet i Tsjekkia. Båder Russland og USA krever å få russeren utlevert. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB scanpix
FENGSLET: Jevgenij Nikulin sitter fengslet i Tsjekkia. Båder Russland og USA krever å få russeren utlevert. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB scanpixVis mer

Jevgenij sitter fengslet i Tsjekkia. Nå krangler USA og Russland om å få ham utlevert

Amerikanske myndigheter mener han står bak hackingen av blant annet LinkedIn og Dropbox.

(Dagbladet): I oktober 2016 ble den unge 29 år gamle russeren Jevgenij Nikulin arrestert i den tsjekkiske hovedstaden Praha.

Årsaken til at han ble arrestert var at amerikanske myndigheter hadde utstedt en internasjonal arrestordre. Nikulin er nemlig mistenkt for å stå bak hackingen av blant annet LinkedIn og Dropbox, skriver CNN.

Nikulin er tiltalt for hacking av datamaskiner, identitetstyveri og tyveri av informasjon fra LinkedIn, Dropbox og flere andre selskaper. Dersom han blir dømt for alt han er anklaget for kan han få opp til 50 år i fengsel.

LinkedIn sier at 100 million brukerkontoer ble rammet av hackingen Nikulin er anklaget for, og at de måtte igangsette en massiv operasjon for å tilbakestille alle passordene.

Russland krever utlevering

Så langt virker alt relativt ukomplisert. Men det var før Russland «meldte sin interesse» for den russiske 29-åringen. De krever ham også utlevert.

Russerne har tiltalt Nikulin for tyveri fra en internettbasert pengeoverføringstjeneste. Tyveriet skal ha skjedd i 2009, og beløpet skal være relativt beskjedne 3450 dollar. Den russiske arrestordren ble utstedt i november 2016, altså sju år etter det angivelige tyveriet og først etter at USA hadde begjært Nikulin utlevert.

I forbindelse med utleveringsbegjæringen sa det russiske utenriksdepartementet at de «jobbet aktivt med tsjekkiske myndigheter for å forhindre utleveringen av en russisk statsborger til USA».

Så seint som fredag slo tsjekkisk høyesterett fast at Nikulin kan utleveres til USA.

Nikulin selv avviser alle anklager, og vil ifølge hans forsvarer, Martin Sadilek, anke utleveringsavgjørelsen til den tsjekkiske grunnlovsdomstolen. De vurderer også å anke saken inn for menneskerettighetsdomstolen.

Sadilek sier han er «overrasket, forbløffet og skuffet» over rettens avgjørelse.

- Jeg deler ikke høyesteretts syn, og jeg vil gjøre det jeg kan for å få reversert avgjørelsen, sier Sadilek til ABC News.

Politisk motivert

Forsvareren antyder også at hele saken mot Nikulin er politisk motivert og at den kan knyttes til USAs etterforskning av russernes påståtte innblanding i det amerikanske valget.

Som Nikulins tidligere advokat Adam Kopecky sa det i januar:

- Min klient og jeg ser på dette som en politisk sak. Med tanke på den internasjonale situasjonen er det ganske rart når en supermakt anklager en annen supermakts statsborger for å hacke deres datamaskiner, og så anklager den andre supermakten den samme personen for et annet lovbrudd, sa Kopecky ifølge The Guardian.

Avgjørelsen om hvorvidt Nikulin nå blir utlevert, ligger hos den tsjekkiske justisministeren Robert Pelikan. Det er også hans lodd å måtte velge hvilken stormakt Nikulin eventuelt skal utleveres til. Uavhengig av hva han måtte velge, kommer han til å irritere noen.

Nikulins advokater har hele tiden hevdet at Nikulin ikke er en hacker, men at han kjøpte og solgte luksusbiler. Nikulins russiske advokat har gått så langt som å beskrive Nikulin som «ubrukelig med datamaskiner», og at han er i stand til å sjekke eposten sin, men ikke noe mer enn det.

Går etter russiske hackere

Den juridiske disputten mellom Russland og USA blir selvsagt ekstra pikant av at amerikanske etterretning har fastslått at Russland forsøkte å blande seg inn i det amerikanske valget i fjor høst.

Og Nikulin er ikke den eneste russeren som er blitt pågrepet i forbindelse med cyberkriminalitet, ettersom amerikanerne har ledet an i en rekke anslag mot russiske cyberkriminelle i Europa.

I juli ble Aleksandr Vinnik pågrepet i Hellas. Han er tiltalt for å ha hvitvasket over 30 milliarder kroner ved hjelp av den digitale valutaen bitcoin.

Pågripelsene av russerne ses i sammenheng med økt satsing på å bekjempe russiske hackere, i kjølvannet av den amerikanske etterretningens konklusjoner om deres innblanding i valget.