Jevnet romleir med gravemaskin - nå flytter de til rådhuset i Malmö

Opphetet i Sør-Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 04 i morges slo politi og gravemaskiner til mot en teltleir som romfolk har etablert rett ved Malmö sentrum.

Klokka 10 rapporterer politiet at leiren er tømt for folk og at gravemaskiner og entreprenøransatte har satt i gang med opprydding av tomta i Industrigatan i bydelen Sorgenfri.

Men problemet med hvor romfolket skal gjøre av seg er ikke løst så enkelt.

Svenske myndigheter har tilbudt inntil fem døgns overnatting på hospits og gratis bussbillett tilbake til Romania.

 TIL AKSJON KLOKKA 04:  Gravemaskiner og store politistyrker startet tømmingen av dem omnstridte teltleiren i Malmö i natt. Foto: Drago Prvulovic, TT/NTB Scanpix.
TIL AKSJON KLOKKA 04: Gravemaskiner og store politistyrker startet tømmingen av dem omnstridte teltleiren i Malmö i natt. Foto: Drago Prvulovic, TT/NTB Scanpix. Vis mer

Men flere titalls av beboerne i teltleiren og aktivister fortsatte til fots mot rådhuset i Malmö, der de vil etablere en ny leir foran inngangen.

Teltleiren rett i utkanten av Malmö sentrum har vært en «varm potet» lenge.

Sanitære forhold Etter lang tids debatt i kommunale organer i den sørsvenske storbyen, ga miljø- og helsebyråden fra Sosialdemokratene en tidsfrist: 

Klokka 16 søndag skulle beboerne ha forlatt leiren frivillig.

- Hatsk, men ikke aggressivt.  Slik beskriver avisa Kvällsposten stemningen fra politiet begynte å bære ut folk i natt.

 RÅDHUSPLASSEN ENSTE:  Beboerne i den jevnede teltleiren tok veien videre mot rådhuset i Malmö. Foto: Drago Prvulovic, TT/NTB Scanpix.
RÅDHUSPLASSEN ENSTE: Beboerne i den jevnede teltleiren tok veien videre mot rådhuset i Malmö. Foto: Drago Prvulovic, TT/NTB Scanpix. Vis mer

Malmö-politiet hadde fått forsterkninger fra Stockholm og sørover, og stilte med 50 patruljebiler da aksjonen startet i natt.

En av aktivistene som støttet romfolkets aksjon for å beholde teltleiren, ble pågrepet for å ha bitt en politimann.

Kommunen og eieren av den private tomta i Industrigatan skal dele regningen for å rydde opp. Helsemyndighetene i Malmö har brukt den sanitære situasjonen på tomta som hovedgrunn til å rydde opp.

 POLITIOPPBUD:  Politiet fryktet konfrontasjoner i natt, og hadde tilkalt ekstramannskap fra flere byer i Sverige. Foto: Drago Prvulovic, TT/NTB Scanpix.
POLITIOPPBUD: Politiet fryktet konfrontasjoner i natt, og hadde tilkalt ekstramannskap fra flere byer i Sverige. Foto: Drago Prvulovic, TT/NTB Scanpix. Vis mer