TAPE.. Slovakias statsminister Robert Fico kan miste rejgeringsmakta i dagens valg.         Foto:Petr Josek/Reuters/Scanpix
TAPE.. Slovakias statsminister Robert Fico kan miste rejgeringsmakta i dagens valg. Foto:Petr Josek/Reuters/ScanpixVis mer

Jevnt løp ventet i valget i Slovakia

Sosialdemokratene risikerer å miste regjeringsmakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||  Et tett oppgjør er ventet i valget i Slovakia lørdag, der valglokalene åpnet klokken 7. Det sosialdemokratiske partiet vil trolig forbli størst, men risikerer å miste makten.

Velgerne møtte fram i større antall en det som er vanlig i bydeler i hovedstaden Bratislava lørdag formiddag, melder nyhetskanalen TA3. Meningsmålinger har antydet at bare 50-55 prosent av velgerne ville stemme.

Slovakia er det siste av de sentraleuropeiske landene som holder valg i vår. Valgene i Ungarn i april og i Tsjekkia i mai førte begge til at sentrum-venstre regjeringer måtte gå av og at høyresiden overtok.

Tvil om koalisjonspartnere Det er koalisjonspartnernes skjebne som vil avgjøre hvem som har makten i Slovakia når resultatene blir klare i løpet av helgen. Valglokalene stenger klokken 22, og de første resultatene er ventet en time senere.

Ifølge de siste meningsmålingene vil statsminister Robert Ficos sosialdemokratiske parti Smer-SD få rundt 30 prosent av stemmene og fortsatt være overlegent størst.

Derimot sår de tvil om hvorvidt Ficos to høyrepopulistiske, noen sier også høyreekstreme koalisjonspartnere, SNS og LS-HZDS, vil klare sperregrensen på 5 prosent. De to partiene ledes av de to mest beryktede politikerne i Slovakia, ultranasjonalisten Jan Slota og tidligere statsminister Vladimir Meciar.

Hvis de ikke blir representert, kan valget føre til en ny sentrum-høyreregjering, eller en regjering av sosialdemokrater og noen av de nåværende opposisjonspartiene.

Kristeligdemokrater Sentrum-høyre i slovakisk politikk omfatter blant annet to kristeligdemokratiske partier. KDH ledes av den tidligere EU-kommissæren Jan Figel, mens SDKU ledes av tidligere statsminister Mikulas Dzurinda

De første resultatene er ventet sent lørdag kveld eller natt til søndag.

(NTB)