Jevnt løp

Det er så lite som skiller Arbeiderpartiets og sentrumsregjeringens skolepolitikk. Derfor ble duellen mellom Kjell Magne Bondevik og Thorbjørn Jagland i NRKs «Valgtorget» lite spennende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Må slå oss sammen

  • Jagland liker riktignok dårlig at flere private livssynsskoler enn før finansieres over offentlige budsjetter. Forøvrig overbød de to hverandre med løfter om å satse mere på skolen.
  • De var enige om å styrke den offentlige skolen. Enige om at lærerne må få mere tid til undervisning, om at arbeidsmiljøet må bli bedre, dataopplæringen mye bedre, skolebøkene billigere og studentene få flere steder å bo. Statsminister Bondevik hadde latt sin undervisningminister få lekke fra den såkalte Rekrutteringsmeldinga og fra høstens budsjettforslaget og lovet nær en ekstra skolemilliard over fire år. Og Jagland har satt sine regnemestere i arbeid og lovet stor satsing på offentlig skole med gratis lærebøker, billigere skolefritidsordning, og sannelig også flere tusen kroner i skattelette til lavtlønnete foreldre.
  • Midveis i duellen meldte spørsmålet seg i hjemme i sofakroken: Hvorfor blir da ikke de to herrer bare enige om å gå sammen om en slik skolesatsing i Stortinget til høsten. Men så var det denne kontantstøtten da. Men sannelig ante vi ikke en mer kompromissvillig tone mellom Arbeiderpartiets leder og statsministeren når det gjaldt denne familiepolitiske reformen som sto i veien for et budsjettsamarbeidet sist høst?
  • Mange seere merket seg sikkert de to topp-politikernes skoleløfter og vil følge med på om disse blir oppfylt. Forøvrig vil nok gårsdagens debatt mellom Thorbjørn Jagland og Kjell Magne Bondevik fort bli glemt. Det var ingenting i veien med måten de presenterte budskapene sine på. De snakket begge enkelt og konkret. Og Jagland virket like trygg i situasjonen som Bondevik. Men skal valgdebatter engasjere flere enn de spesialt interesserte, forutsetter det større uenighet og klarere politiske skillelinjer enn det som var tilfelle i høstens første «Valgtorg».