Jevnt mellom Frp og Ap i skolevalgene

- Det er endelig klart, Ap har vunnet skolevalget, sier AUF-leder Martin Henriksen. - Nei, Frp vant, sier FpU-leder Ove Vanebo.

BESTE SKOLEVALGET TIL AP NOEN GANG: Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre var sammen med AUF-erne da resultatet til skolevalget kom. AUF-leder Martin Henriksen (t.v) brøt ut i glede. Foto: Hans Arne Vedlog
BESTE SKOLEVALGET TIL AP NOEN GANG: Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre var sammen med AUF-erne da resultatet til skolevalget kom. AUF-leder Martin Henriksen (t.v) brøt ut i glede. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Det er endelig klart, Ap har vunnet skolevalget. Vi går mest fram av alle partiene. Siden 2005 har vi gått fram 13 prosent, sier Martin Henriksen til Dagbladet.

Reslutatene fra skolevalgene ble offentliggjort i kveld klokka åtte, og viser at Arbeiderpartiet er det største partiet med 23,8 prosent. Men like bak kommer erkerival Fremskrittspartiet med 23,7 prosent av stemmene. For Ap betyr dette en fremgang på 1,7 prosent fra forrige stortingsvalg. Frp går tilbake sammenlignet med stortingsvalget i 2005, men fram med 2,6 prosentpoeng fra valget i 2007.

Høyre går kraftig fram sammenlignet med stortingsvalget i 2005, men ligger 1,2 prosentpoeng bak resultatet ved skolevalget i 2007.

Rekordtall for Ap
- Vi har blitt det største partiet, og vi har det beste skolevalget for Ap noensinne. Vi har aldri gjort det bedre, sier statsminister og partileder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg.

Statistikken går tilbake til 1989 og viser at partiet aldri har oppnådd over 22 prosent.

- Dette er en kjempeinspirasjon for oss alle. Nå gjelder det at vi bruker dette til å fortsette framgangen også på mandag.

- Vanligvis er det noe som heter regjeringsslitasje. Det er ikke noe av det i AUF, det er ikke noe regjeringsslitasje hos norske skoleelever, sier han.

- Nei, Ap vant ikke
- Jeg ser at Martin Henriksen har vært så frekk at han har proklamert at han han og Arbeiderpartiet har vunnet skolevalget. Det har de ikke, sier FpU-formann Ove Vanebo til Dagbladet.

DELTOK I SKOLEVALGET: Celine Gaasrud (16, f.v.), Frida Nikø (16), og Ingeborg F. Stavdal (15) er elever ved Oslo katedralskole og stemte i skolens gymsalen ved skolevalget mandag formiddag.
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
DELTOK I SKOLEVALGET: Celine Gaasrud (16, f.v.), Frida Nikø (16), og Ingeborg F. Stavdal (15) er elever ved Oslo katedralskole og stemte i skolens gymsalen ved skolevalget mandag formiddag. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer

Vanbro sier at det er Frp som har fått flest mandater i årets skolevalg. Vanebo lyver ikke. Frp fikk 45 mandater, mens Ap fikk 42.

- Og i politikken er det kjøttvekta som betyr mest. Derfor vil jeg påstå at Frp har vunnet, sier Vanebo.

- Jo, det gjorde vi
-Det er klart at frp prøver å tolke dette mest mulig i sin favør. Men det er litt meningsløst å regne mandater på skolevalg. Man bruker å telle antall stemmer, ikke mandater, sier Martin Henriksen til Dagbladet.

SV gjorde derimot sitt verste skolevalg noen gang. Og i likhet med Fremskrittspartiet, pleier SV å gjøre det bedre på på skoler enn de gjør det på valgdagen.

— Nå får vi holde kampen oppe den siste uka også. Vi må synliggjøre at ungdom og vanlige folk er de som taper på høyresidas politikk, sier leder i SU, Mali Steiro Trondsmoen til Dagbladet.

Senterpartiet gjorde det klart dårligere enn i 2005 og 2007.

Et annet parti som slår sine egne rekorder er Venstre, som har framgang og høyeste notering siden 1997.

JENS OG JENSEN I TET: Tabellen viser størst fremgang for Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. FAKSIMILE: Samfunnsveven.no
JENS OG JENSEN I TET: Tabellen viser størst fremgang for Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. FAKSIMILE: Samfunnsveven.no Vis mer

- Dette viser at dagens videregående-elever vil ha et varig vern av Lofoten og Vesterålen, bedre rusomsorg og større satsning på forskning og skole, sier sier Anders Bergsaker, leder i Oslo Unge Venstre, i en pressemelding.

KrF ligger stabilt på samme tall som ved de to siste skolevalgene.

390 videregående skoler over hele landet med i alt 170 392 elever deltok i skolevalget. Det ble avgitt 130 998 stemmer, og det er ny rekord. Valgdeltakelsen var på 76,9%.

STEMTE: Elever ved Oslo katedralskole stemte i skolens gymsalen ved skolevalget mandag formiddag.
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
STEMTE: Elever ved Oslo katedralskole stemte i skolens gymsalen ved skolevalget mandag formiddag. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
VALGGENERAL: Lektor Tore Haakensen er "Valggeneral" og er en av de ansvarshavende bak skolevalget ved Oslo katedralskole mandag formiddag.
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
VALGGENERAL: Lektor Tore Haakensen er "Valggeneral" og er en av de ansvarshavende bak skolevalget ved Oslo katedralskole mandag formiddag. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer