Spenning før SV-landsmøtet:

Jevnt nestleder-løp

Fintelling av delegater gir ingen svar. Måneder med intens valgkamp vil trolig ikke avgjøres før under selve landsmøtet.

DUELL: Torgeir Knag Fylkesnes (43) og Kari Elisabeth Kaski (31) er i innspurten på et jevnt kappløp om å bli ny nestleder i SV når Snorre Valen gir seg. Avgjørelsen faller lørdag ettermiddag. Foto: Christian Roth Christensen
DUELL: Torgeir Knag Fylkesnes (43) og Kari Elisabeth Kaski (31) er i innspurten på et jevnt kappløp om å bli ny nestleder i SV når Snorre Valen gir seg. Avgjørelsen faller lørdag ettermiddag. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han er fra Tromsø, hun er født og vokst opp i Kirkenes. Begge er nestledere i stortingsgruppas arbeidsutvalg. Og begge har veldig lyst til å bli ny nestleder i SV.

Valgkampen har pågått i flere måneder. Kari Elisabeth Kaski (31) og Torgeir Knag Fylkesnes (43) har reist land og strand rundt. Invitert seg selv til årsmøter og medlemsmøter. Rekruttert støttespillere, snakket om sine hjertesaker og etter beste evne forsøkt å holde holdt oversikt over sikre og usikre landsmøtedelegater.

Lederen taus

Partileder Audun Lysbakken samarbeider god med begge. Han nekter å peke ut noen favoritt, og avstår fra i det hele tatt å nærme seg en antydning om hvilket navn han kommer til å sette på stemmeseddelen i den hemmelige avstemningen under SV-landsmøtet på Gardermoen lørdag ettermiddag.

Ingen av de 165 delegatene stiller med bundet mandat fra sitt fylkes- eller lokallag. Hvor jevnt det blir når SV velger Snorre Valens etterfølger er det ingen som tør tippe, like lite som noen tør spå et mulig utfall. Antall usikre er for høyt til at det finnes gode prognoser.

Politisk ulike

Maktkampen mellom Fylkesnes og Kaski går langs flere dimensjoner.

* Kjønn: Velger landsmøtet Kaski, endres kjønnsfordelingen i ledelsen til kvinnelig favør.

* By og land: Fylkesnes er valgt inn på Stortinget fra Troms og ansees som Nord-Norges mann. Kaski representerer Oslo og antas å ha bredest støtte fra sentrale områder.

* Politikk: Fylkesnes setter næringspolitikk høyt på agendaen. Kaski har, blant annet med sin bakgrunn fra Zero og Natur og Ungdom, begge beina planta i miljøsaken.

Roser hverandre

På spørsmål om de to kan si noe positivt om den andre, kommer Fylkesnes med følgende beskrivelse av Kaski:

- Hun har kommet inn i SV som et frisk pust og har på kort tid tatt imponerende inn over seg hele SVs prosjekt. Hun har vært et kjempebidrag både i partiet og stortingsgruppa. Hun har tung bakgrunn fra miljøbevegelsen, noe som er viktig for partiet. Nå har vi veldig sterke folk i Arne Nevra, Lars Haltbrekken og Kaski som alle kommer fra den klassiske miljøbevegelsen.

Kaski har følgende positivt å si om Fylkesnes:

- Torgeir er en kjempedyktig politiker. Han gjør en svært god jobb i næringskomiteen og på fiskeripolitikk. Han fronter partiet og han utvikler politikken vår på en utmerket måte på disse områdene. Det må vi fortsette å gjøre.

Spisse eller bredde

Kaski svarer slik på spørsmål om hvorfor hun vil bli nestleder i partiet:

- SV trenger en sterk miljøpolitiker i ledelsen. Klimastreiken med titusenvis av engasjerte ungdommer i gatene, viser med all tydelighet det folkelige engasjementet. Jeg mener SV må bli et enda bedre miljøparti. Derfor vil jeg videreføre det prosjektet som jeg har vært med på å bygge opp fra jeg var partisekretær. Det handler om å gjøre SV til et tydeligere parti, der vi er opptatt av vår tids to største utfordringer; klimakrisa og ulikhetskrisa.

- Diskusjonen om å spisse eller bredde ut partiet har pågått en stund?

- Ulikhet og klima henger ekstremt tett sammen. Derfor trenger du både røde og grønne løsninger. Min generasjon preges av vår tids to store kriser. Det er nå vi må gjøre noe. SV skal være tydelige på er dette er det viktigste for oss.

Fylkesnes gir følgende begrunnelse på hvorfor han vil bli ny SV-nestleder:

- Jeg vil bidra til at vi utvider oss i retning næring og at det må skje over hele landet. Jeg mener det kan bidra til økt troverdighet både på klima og ulikhet - som er våre kjernesaker.

- Du vil favne bredere?

- Det er naturlig for SV å bredde ut. Vi har et veldig ambisiøst samfunnsprosjekt og vi har jobbet med å bygge næringspolitikk over lang tid. Nå handler det om å bringe den ut og gjøre det til en del av partiets synlige politikk. Både klimakrisa og fordelingspolitikken må løses gjennom en troverdig næringspolitikk.

Dame vs. mann

Fylkesnes og Kaski er ikke helt enige om det spiller noen rolle for utfallet av duellen at han er mann og hun er kvinne.

- Jeg ønsker at SV har flere synlige damer. Da må jeg jo gjøre mitt, vise det fram og bidra til en bedre kjønnsbalanse i ledelsen, sier Kaski.

- Kjønnsdimensjonen vil alltid være viktig i SV. Velger de meg, blir det den samme fordelingen i ledelsen som i dag, og uansett vil det alltid være 3-2 i den ene eller andre retningen. Jeg mener dette først og fremst er et politisk valg som handler om i hvilken retning SV skal gå, sier Fylkesnes.

Delt innstilling

Fylkesnes og Kaski har begge tre stemmer bak seg fra SVs forberedende valgkomité, som dermed leverer delt innstilling til landsmøtet.

Komitéleder Sunniva Holmås Eidsvoll støtter Kaski:

– For meg, og de andre som ønsker Kari Elisabeth som nestleder, er likestilling avgjørende. Vi må ha dyktige kvinner i toppledelsen. SV er et feministisk parti og da kan ikke et flertall i ledelsen være menn. Når både partileder og partisekretær er menn, trengs Kari Elisabeth Kaski som nestleder, sier Eidsvoll.

Lederen i Trøndelag SV, Siv Furunes, tilhører den halvparten av komiteen som støtter Fylkesnes:

– Vi tror han appellerer til nye grupper også i distriktene. I den nye rødgrønne framtida er det avgjørende å skape arbeidsplasser over hele landet. Fylkesnes har vist evne og vilje til å begeistre gjennom Ja til Nord-Norge- kampanjen, sier Furunes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer