Jevnt valg i Hellas

Men valget overskygges av skogbranntragedien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grekere gikk søndag til valgurnene for å stemme fram en ny nasjonalforsamling, men valget overskygges av den greske skogbranntragedien.

Det sittende konservative partiet Nytt demokrati hadde en svak ledelse over det sosialdemokratiske PASOK-partiet da et forbud mot valgmålinger trådte i kraft for 14 dager siden.

Søndag morgen strømmet folk til valglokalene for å avgi sin stemme i det som er ventet å bli et jevnt løp mellom de to partiene.

Den sittende statsministeren Kostas Karamanlis skrev ut nyvalg i god tro på at hans økonomiske tiltak, som har redusert arbeidsledigheten og underskuddet på nasjonalbudsjettet, skulle sikre ham en enkel seier.

Siden den store valgseieren i 2004 har Nytt demokrati stort sett hatt et solid forsprang på meningsmålingene.

Men de omfattende skogbrannene i Hellas brøt ut bare dager etter at nyvalget var skrevet ut i august, og håndteringen av katastrofen er blitt et viktig tema i valgkampen.

- Karamanlis gjemte seg i vanskelige tider, han kunne ikke engang beskytte livene til våre medborgere da de trengte hjelp, sa den sosialdemokratiske hovedutfordreren George Papandreou før helgen.

Trenden er likevel at begge de to store partiene taper terreng. Det er blant annet knyttet seg spenning til om det høyreekstremistiske partiet LA. O. S. for første gang kommer seg over sperregrensen på 3 prosent.

PÅVIRKER VALGET?: Skogbrannene som herjet Hellas i forrige måned utnyttes massivt av opposisjonen i forbindelse med valget i hellas. De mener den sittende statsministeren Kostas Karamanlis håndterte brannene dårlig. FOTO: PETROS GIANNAKOURIS/AP
PÅVIRKER VALGET?: Skogbrannene som herjet Hellas i forrige måned utnyttes massivt av opposisjonen i forbindelse med valget i hellas. De mener den sittende statsministeren Kostas Karamanlis håndterte brannene dårlig. FOTO: PETROS GIANNAKOURIS/AP Vis mer

Men Karamanlis har beskrevet LA. O. S. som «ekstreme» og gjort det klart at han ikke akter å gå inn i noen koalisjon.

- Folk her er for det meste splittet mellom de to store partiene, men mange vil nok også stemme på de små partiene fordi de er skuffet, sier Dionysis Mitrogiannis, en offentlig ansatt på vei til avgi sin stemme ved et valglokale utenfor byen Arta, vest i landet.

NTB