Jhony (25) ser etter selvmordsbombere på bussen

JERUSALEM (Dagbladet): Jhony (25) står på bussen og ser etter folk med store mager. For «magen» kan være ei bombe. I forrige uke mistet Jhony Rot tre venner i ulike voldsaksjoner i Israel. I går våknet han opp til nyheten om at nye sju var drept i en selvmordsaksjon. Nå drar jusstudenten på ferie til Bulgaria for å få fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nei, jeg er ikke redd, forsikrer Jhony Rot. Like fullt ser han seg jevnlig rundt til alle kanter for å sjekke om mistenkelige personer er i nærheten. Personer med tykke mager er de skumleste. Sjansene for at volumet rundt magen skyldes en spikerbombe, og ikke fett, er til stede.

- Hodet mitt trenger ro, sier han.

25-åringen står på et buss-stopp i Jaffa-gata midt i Jerusalem. Akkurat denne gata har vært veldig hardt rammet av selvmordsaksjoner. Siste selvmordsbombe ved busstoppet hvor Jhony Rot venter, gikk av så seint som 27. januar i år.

- Men du blir vant til alt. Sjøl er jeg frivillig i Røde Kors, og etter de siste månedene har jeg sett mange døde. Dessuten er det for dyrt å dra rundt med taxi, så da ender jeg opp med bussen, sier jusstudenten.

Svart humor

Egentlig hadde han tenkt å ta buss nummer 18 i dag. Men i løpet av de siste åra har akkurat denne bussruta blitt rammet av selvmordsaksjoner flere ganger. Derfor hopper Jhony Rot inn i buss nummer 6. Det er mange år siden noen skjedde med den ruta, forteller Rot.

Bussen er forholdsvis full. 25-åringen tar et raskt overblikk over bussen. På første rad sitter en kvinne alene.

- Hun er bare ensom, og ser ikke farlig ut. Det er også betryggende med de tre soldatene i bussen, sier 25-åringen med et smil.

Han tar noen ekstra blikk rundt i bussen. Han virker beroliget.

- I forrige uke mistet jeg tre venner. En var soldat. Han ble drept av en palestiner som skjøt mot ham og sju andre soldater. Alle døde. En annen ble drept i Gaza, mens den siste vennen som mistet livet i forrige uke, var ei 18-årig jente. Så det ble tre begravelser og ingen bryllup på meg i forrige uke, sier han.

Etter den ene begravelsen trengte Rot tid for seg sjøl. Han stakk på en kino i nærheten. Der var det bare ni andre kinogjester.

- Vi fant ut at vi ikke måtte sitte i grupper. Derfor spredte vi oss i den store salen. Svart humor er viktig for å holde motet oppe, forteller Rot.

Handlingslammet

25-åringen ser ikke noen løsning på dagens konflikt. I hvert fall ikke hvis landets politikere fortsetter med samme politikk.

- Vi ser ikke ut til å kunne gjøre noe. Mens amerikanerne gikk til krig mot Afghanistan etter terrorangrepet, virker det som om våre myndigheter ikke klarer å bestemme seg. Enten må de jobbe ordentlig for å få fred. Ellers må de gjøre det motsatte, mener Rot.

Sammen med to kompiser reiser han til Bulgaria i dag.

- Hver dag når jeg våkner hører jeg at tre, sju, åtte eller ti personer er drept. Nå orker ikke hodet mitt mer. Jeg må ut av landet for å få ro i hodet, sier Rot.

Jerusalems gater er så godt som folketomme. Butikkvinduene har store salgsplakater, og de som har råd til det, har ansatt væpnede vakter.

15 minutter utenfor Jerusalem ligger shoppingsenteret Jerusalem Mall. For å komme inn her må du gjennom samme sikkerhetssjekk som på en flyplass.

I tillegg patruljerer en rekke væpnede vakter rundt bygget for å hindre eventuelle selvmordsaksjonister og bomber.

- For å være helt ærlig: Unntatt turen til og fra jobb har jeg knapt vært utendørs de siste månedene, sier sykepleieren Devorah Shapiro (26).

I går var hun, mannen og deres ett år lille sønn i shoppingsenteret. Men selv ikke her føler de seg trygge.

- Situasjonen blir bare verre og verre. Jeg vet at vi israelere ser dårlig ut i utenlandsk presse på grunn av hva vi gjør med palestinerne. Men vår situasjon er ikke noe bedre enn deres. Folk er livredde, sier Shapiro.

Reiser på ferie

Hun peker rundt i det glorete kjøpesenteret. På alle kanter springer barn. Folk handler og sitter på kafeene.

- Absolutt alle er fulle av redsel. Det eneste vi snakker om er hvor farlig livet er. Da jeg var på vakt på sykehuset lørdag, ventet vi bare på neste selvmordsaksjon, sier Shapiro.

Den neste uka har familien ferie. Men har ikke bestemt seg for feriemål.

- Vi har snakket om Dødehavet, Tel Aviv, men jeg vet ikke om vi tør. Aksjonene foregår jo over hele landet, sier Shapiro.

PASSER PÅ: Jhony Rot (25) har ikke penger til å kjøre taxi hver eneste dag. Dermed blir det buss og lange blikk i alle retninger. - I dag er det tre soldater på bussen. Det er betryggende, sier Rot. I dag drar han på ferie til Bulgaria. Hans 25-årige hode trenger fred og ro.