Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jiddisch på vei ut?

JERUSALEM (NTB-AFP): Jiddisch kan snart settes på listen over utdøende språk. Talemålet fra Europas jødiske gettoer vil i framtiden bare opptre i historiebøkene og i tilbakeskuende litteratur, etter å ha blitt avskrevet som del av Israels kulturarv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede for 50 år siden, i den jødiske statens første ungdom, innledet den israelske regjering et høyst bevisst arbeid for å kvitte seg med jiddischen. Språket ble forbundet med undertrykkelsen og fornedrelsen i gettoene, og ansett som ubrukelig blant frie og selvstendige jøder.

Men ikke alle israelere er enige i dette. Den folkekjære underholdningsartisen Mendi Kahn blåser til kamp mot det han kaller en omseggripende historieløshet blant sine landsmenn, og hevder at Israel gir avkall på noe av sin sjel dersom landet kvitter seg med jiddisch'en.

Jiddisch er en blanding av hebraisk, det hebraiske språkets forgjenger arameisk og tyske og slaviske dialekter. Dette blandingsspråket har vært i bruk i rundt tusen år, og før nazistenes jødeutryddelser regnet man med at nesten ti millioner mennesker snakket jiddisch.

Siden staten Israel ble opprettet i 1948, har landets ledere bevisst forsøkt å kutte befolkningen løs fra dens tilknytning til ghettoen. Slike røtter var verken nødvendige eller ønskelige for «det nye jødiske menneske», som de israelske lederne ønsket å la vokse fram.

SKAL BORT: Unge israelere oppdras etter gamle tradisjoner, men ghettospråket jiddisch er ikke blant de tradisjonene landets ledere ønsker å føre videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!