«JIHAD JANE» Dette bildet viser den amerikanske kvinnen Colleen R. LaRose, også kjent som «Jihad Jane». Foto: AFP PHOTO / SITE Intelligance Group/SCANPIX
«JIHAD JANE» Dette bildet viser den amerikanske kvinnen Colleen R. LaRose, også kjent som «Jihad Jane». Foto: AFP PHOTO / SITE Intelligance Group/SCANPIXVis mer

«Jihad Jane» siktet for drapstrusler mot Vilks

Den amerikanske kvinnen skal ha prøvd å rekruttere til terror via YouTube.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En amerikansk kvinne er siktet for å ha prøvd å rekruttere folk til terrorvirksomhet og for planer om å drepe en svensk mann.

Siktelsen ble tatt ut samme dag som sju mennesker ble arrestert i Irland i forbindelse med planer om å drepe den svenske kunstneren Lars Vilks på grunn av en omstridt tegning av Muhammed han lagde i 2007.

Det amerikanske justisdepartementet ville ikke si om det er noen forbindelse mellom de to sakene, men ifølge CNN var det Vilks kvinnen planla å drepe.

Ifølge siktelsen tirsdag brukte 57 år gamle Colleen La Rose, som bor i en middelklasseforstad i Pennsylvania og som opererte med kallenavnene Fatima LaRose og JihadJane, internett for å finne folk som var villig til å gjennomføre angrep i Europa og Sør-Asia.

Ville bli martyr

I juni 2008 postet LaRose en kommentar på YouTube der hun sa hun ønsket å hjelpe det «lidende muslimske folk». Hun sendte e-poster der hun tilbød seg å bli martyr og bruke sin amerikanske bakgrunn for å unngå å bli oppdaget.

Ifølge siktelsen giftet hun seg med en mann fra Sør-Asia og flyttet til Europa, der hun skal ha planlagt å drepe en svensk mann hvis navn ikke er oppgitt, men som CNN sier er Lars Vilks.

Ordren om å drepe Vilks kom fra Sør-Asia i mars 2009, og hun svarte at hun ikke ville gi seg før hun hadde nådd målet.

I Europa skal hun ha sporet Vilks over internett, og i samtaler med dem hun samarbeidet med, framhevet hun at hennes amerikanske pass og blonde utseende ville hjelpe henne til ikke å bli oppdaget og dermed gjennomføre sine planer.

Siktelsen omfatter også bruk av internett for å samle inn penger til terrorvirksomhet og skaffe pass som kunne brukes til å bevege seg over grenser uten å vekke mistanke.

Livstid

LaRose ble arrestert da hun kom tilbake til USA fra Europa i oktober i fjor. Om hun blir funnet skyldig, risikerer hun fengsel på livstid og en millionbot.

På MySpace fins biografien hennes under navnet JihadJane. Der står det at hun opprinnelig er fra Texas og at det hun er mest stolt over, er å ha konvertert til islam. Et bilde viser en lyshudet kvinne med blå øyne og med blondt hår dekket av et sjal.

USA er stadig mer bekymret for at amerikanere eller utlendinger bosatt i USA kan gjøre felles sak med terrorister og involvere seg i angrep.

To saker den siste tiden har vist at bekymringen ikke er uten grunn: En mann ble arrestert i Chicago, anklaget for å ha hjulpet dem som sto bak terrorangrepet i Mumbai i 2008, og en afghaner bosatt i Colorado har tilstått planer om å angripe undergrunnsbanen i New York.

Sju muslimer

Irsk politi bekrefter at de har pågrepet fire menn og tre kvinner, alle muslimer. De er fra Marokko og Jemen og oppholder seg lovlig i Irland med status som flyktninger.

De ble pågrepet i Cork og Waterford i Sør-Irland etter lengre tids etterforskning i nært samarbeid mellom europeiske sikkerhetstjenester og amerikanske CIA og FBI.

Siden Vilks i 2007 lagde en tegning av profeten Muhammed som hund, har han levd med drapstrusler hengende over seg. Han tar de nye truslene med ro.

- Jeg skjelver ikke akkurat av skrekk. Jeg har forberedt meg på ulike måter, og jeg har en øks her om noen skulle ta seg inn gjennom vinduet, sier Vilks.

Sverige informert

Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) bekrefter at de hadde kjennskap til gjennombrudd i etterforskningen, og at de visste at det var planlagt pågripelser.

- Men de mistenkte har ingen forbindelser til Sverige, opplyser Säpos pressetalsmann Mattias Lindholm.

Lars Vilks framstilling av profeten Muhammed som hund i 2007 skapte stor kontrovers. Al-Qaida i Irak utlovte dusør til den som drepte Vilks og også Ulf Johansson - redaktøren i den svenske avisen Nerikes Allehanda som først trykket Vilks tegning.


(©NTB)


PRØVDE Å REKTRUTTERE: Den amerikanske kvinnen er siktet for å ha prøvd å rekruttere folk til å gjennomføre terroraksjoner og til å drepe kunstneren Lars Vilks. Foto: WPVI-TV VIA AFP/SCANPIX
PRØVDE Å REKTRUTTERE: Den amerikanske kvinnen er siktet for å ha prøvd å rekruttere folk til å gjennomføre terroraksjoner og til å drepe kunstneren Lars Vilks. Foto: WPVI-TV VIA AFP/SCANPIX Vis mer