Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- «Jihad John» er den beste ansatte vi har hatt

IS-bøddelens tidligere sjef er forundret.

ETTERSØKT: På torsdag bekreftet britiske etterretningskilder at briten som hittil er kalt Jihad John, heter Mohammed Emwazi. Han er 27 år og var tidligere dataelev ved Westminister-universitetet. Han skal ha vært den som har henrettet en rekke vestlige gisler. Foto: Westminister-universitetet og Scanpix
ETTERSØKT: På torsdag bekreftet britiske etterretningskilder at briten som hittil er kalt Jihad John, heter Mohammed Emwazi. Han er 27 år og var tidligere dataelev ved Westminister-universitetet. Han skal ha vært den som har henrettet en rekke vestlige gisler. Foto: Westminister-universitetet og Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke ble det avslørt at IS-bøddelen «Jihad John» - mannen som i flere propagandavideoer fra terrorgruppa har henrettet gruppas gisler med kniv - er fra London og heter Mohammed Emwazi.

Mannen ble født i Kuwait i 1988, og flyttet til London da han var seks år gammel. Han er utdannet datatekniker ved universitetet i Westminster. Avisa The Guardian kan i dag avsløre at Emwazi for noen år siden dro tilbake til Kuwait, for å jobbe i et IT-selskap.

- Han er den beste ansatte vi har hatt. Han var flink med folk, rolig og anstendig, sier hans tidligere sjef til The Guardian.

Skjønner det ikke Han sier de var overrasket over at den IT-utdannede briten ønsket å jobbe for dem, da lønningene lå langt under London-nivå, men at han imponerte dem.

- Det er mange som drar herfra for å prøve seg i London eller USA, og som er borte i to år bare for å søke på jobber. Jeg lurte på hvorfor han kom til oss. Men det virket som om han hadde noen problemer, kanskje med familien, sosialt eller psykisk. Jeg spurte aldri. Han ønsket seg en god jobb i London og å gifte seg, men han kunne ikke og det var et problem for ham, sier den tidligere sjefen til avisa.

- Jeg kan ikke skjønne hvordan noen som er så rolig og stille som ham kan bli den mannen vi har sett i nyhetene. Det er ikke logisk i det hele tatt, sier han.

Emwazi dro fra Kuwait igjen i april 2010. Han dro trolig til Syria i 2013.

Under oppsikt Mannen som ble kjent som «Jihad John» skal ha vært kjent for britiske sikkerhetsmyndigheter i flere år, og skal i 2011 selv ha gitt uttrykk for at de holdt ham under oppsikt.

Emwazi dukket for første gang opp i en propagandavideo fra IS i august i fjor, da han drepte den amerikanske journalisten James Foley med kniv.

Seinere var han også med i videoene som viste drapene på journalisten Steven Sotloff, taxisjåføren Alan Henning og hjelpearbeiderne David Haines og Peter Kassig.

GLAPP UNNA: «Jihadi John». Foto: AFP / DANIEL SORABJI / NTB scanpix
GLAPP UNNA: «Jihadi John». Foto: AFP / DANIEL SORABJI / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!