«Jihad John» i opptak i 2009: - Jeg blir truet av MI5

Hør opptaket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britiske Mohammed Emwazi (27), kjent som IS-bøddelen «Jihad John», skal ha vært kjent for britiske sikkerhetsmyndigheter i flere år, og skal i 2011 selv ha gitt uttrykk for at de holdt ham under oppsikt.

Organisasjonen Cage offentliggjorde i går et lydopptak fra 2009, hvor Mohammed Emwazi fortalte at han var frustrert etter at han hadde blitt avhørt av etterretningstjenesten og blant annet spurt om terrorangrepene mot London og New York.

- Uskyldige blir drept. Det som skjedde var feil. Hvis jeg hadde hatt muligheten til å redde dem, ville jeg gjort det, sier han i opptaket.

I opptaket sier Emwazi at han følte seg truet av etterretningstjenesten MI5, og at de sa til ham at de var sikre på at han ville dra til Somalia for å få terrortrening.

- Etter at jeg sa at det som skjer er ekstremisme, så sier dere fortsatt at jeg er en ekstremist? sier han i opptaket.

Kritisert Asim Qureshi, lederen av organisasjonen, sier at opptaket gir et innblikk i hvordan Emwazy var for fem-seks år siden, og at de kan bidra til å forstå hvorfor han dro til Syria. Cage drives av blant annet den tidligere Guantanmo-fangen Moazzem Begg, og som har som mål å jobbe for å hindre terrorrekruttering. Organisasjonen hevder at behandlingen Emwazi fikk av sikkerhetsmyndighetene bidro til å radikalisere ham, noe som er blitt møtt med kritikk.

Emwazi dukket for første gang opp i en propagandavideo fra IS i august i fjor, da han drepte den amerikanske journalisten James Foley med kniv.

Seinere var han også med i videoene som viste drapene på journalisten Steven Sotloff, taxisjåføren Alan Henning og hjelpearbeiderne David Haines og Peter Kassig.

- Ikke bevist Flere britiske medier har i dag saker om Emwazis far, med dels motstridende innhold. Avisa Telegraph skriver at far sier at han heller ser at sønnen blir drept i Syria enn at han kommer hjem, og siterer kolleger av 27-åringens far Jassem Emwazi (51) i Kuwait.

- Jeg snakket med ham mandag. Han sa: Min sønn er en hund, et dyr, en terrorist. Han sa han hadde forsøkt å overtale sønnen til å dra tilbake, men at han ikke ville høre på ham, sier kollegaen Abu Meshaal til avisa.

Men Sky News siterer den kuwaitiske avisa Al Qabas på at faren sier at de ikke tror sønnen er «Jihad John».

- Det er ikke noe som beviser det som er blitt hevdet i media, at den anklagede er min sønn Mohammed, siterer de faren, som videre sier at «mange av ryktene er falske».

Mohammed Emwazi ble født i Kuwait i 1988, og flyttet til London da han var seks år gammel. Han er utdannet datatekniker ved universitetet i Westminster. Han jobbet i Kuwait i 2009 og 2010, og blir av sin tidligere sjef omtalt som en dyktig ansatt.