Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jihad John» skal stamme fra utstøtt folkegruppe. Nå herjer IS i gruppas egne rekker

Lever for seg selv i ørkenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Jihad John» - Mohammed Emwazi - er født inn i folkegruppa bidun i Kuwait, melder Elijah Magnier, utenrikskorrespondent for den kuwaitiske storavisa Al Rai.

Bidun omtales ofte som statsløse, og lever på siden av oljesamfunnet i Kuwait. Folkegruppa får ikke utstedet kuwaitiske statsborgerskap, og får dermed i utgangspunktet ikke forlate landet siden de ikke har eget pass.

Gruppa teller anslagsvis 120 000 mennesker, som lever på skyggesiden av den kuwaitiske oljeøkonomien. Kuwaits behandling av bidun er blitt kritisert av både menneskerettighetsgrupper og nasjoner en rekke ganger.

Studerte data Emwazis identitet ble kjent i går. Han ble født i Kuwait i 1988, og flyttet til London da han var seks år gammel. Men det meldte seg problemer, blant annet med britisk etterretning, da han seinere ville flytte tilbake til Kuwait - angivelig for å jobbe som datatekniker, et yrke han hadde utdannet seg til på universitetet i Westminster.

Noe av årsaken til reiseproblemene kan altså være Emwaziz bakgrunn. For å forlate Kuwait i første omgang hadde han ifølge Magnier fått utstedt et særskilt utreisedokument - men han hadde altså ikke kuwaitisk pass.

Det kan ha gjort det vanskeligere å komme tilbake, noe som gjorde at han returnerte til London der radikaliseringsprosessen fortsatte. Britisk etterretning har fått til dels kraftig kritikk etter at Emwazis navn ble kjent. IS' kanskje mest brutale frontfigur var nemlig i kontakt med britisk politi og etterretning en rekke ganger før han reiste til Syria i 2012.

Rekrutteres Dagbladet besøkte bidun i fjor høst. Da fortalte gruppas fremste talsmann, menneskerettighetsaktivisten Abdulhakim Al-Fadhli, at gruppa nå selv er blitt et attraktivt mål for IS' rekrutterere.

- Ungdommen vår er i en spesiell posisjon. Mange unge føler ikke at de har noen framtid. Og nå utgjør sosiale medier en ny trussel - mange kommer over Da'esh-propaganda [IS-propaganda] på Twitter og Facebook. Da'esh utnytter rasismen og apartheid-regimet vi lever under, fortalte al-Fadhli.

- Vår ungdom blir lette mål. Da'esh bruker situasjonen vår til å trigge aggresjonen til ungdommene våre. Jeg driver en fortløpende kamp for å fjerne Da'esh fra lokalsamfunnet vårt, fortalte al-Fadhli.

Infiltrerer IS' rekrutterere hadde begynt også å ta seg fysisk inn i lokalsamfunnet der bidun-gruppa lever. De holder ikke til inne i selve Kuwait by, men lever i et eget samfunn et stykkes kjøring gjennom ørkenen.

Da vi møtte al-Fadhli i et lokalt tehus, fortalte han:

NAVNET KJENT: «Jihad John»s identitet ble kjent i går gjennom BBC og Washington Post. Her dagens britiske aviser. Foto: AFP / NTB scanpix
NAVNET KJENT: «Jihad John»s identitet ble kjent i går gjennom BBC og Washington Post. Her dagens britiske aviser. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Da'esh holder hemmelige religiøse møter her, midt i samfunnet vårt. De oppsøker ungdom på klubber som her vi sitter nå, og forsøker å lokke dem med seg til Syria. Men jeg og mine folk gjør det samme. Vi møter ungdom og andre her for å diskutere politikk og menneskerettigheter.

Propaganda IS-bøddelen Mohammed Emwazi dukket for første gang opp i en propagandavideo fra IS i august i fjor, da han drepte den amerikanske journalisten James Foley med kniv.

Seinere var han også med i videoene som viste drapene på journalisten Steven Sotloff, taxisjåføren Alan Henning og hjelpearbeiderne David Haines og Peter Kassig.

Emwazi ble født i Kuwait, men vokste opp i en velstående familie i Vest-London.

STUDERTE DATA: Her studerte Mohammed Emwazi data, før han ville flytte hjem til Kuwait - noe han ikke fikk til. Foto: AFP / NTB scanpix
STUDERTE DATA: Her studerte Mohammed Emwazi data, før han ville flytte hjem til Kuwait - noe han ikke fikk til. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling