«Jihad John» skal stamme fra utstøtt folkegruppe. Nå herjer IS i gruppas egne rekker

Lever for seg selv i ørkenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Jihad John» - Mohammed Emwazi - er født inn i folkegruppa bidun i Kuwait, melder Elijah Magnier, utenrikskorrespondent for den kuwaitiske storavisa Al Rai.

Bidun omtales ofte som statsløse, og lever på siden av oljesamfunnet i Kuwait. Folkegruppa får ikke utstedet kuwaitiske statsborgerskap, og får dermed i utgangspunktet ikke forlate landet siden de ikke har eget pass.

Gruppa teller anslagsvis 120 000 mennesker, som lever på skyggesiden av den kuwaitiske oljeøkonomien. Kuwaits behandling av bidun er blitt kritisert av både menneskerettighetsgrupper og nasjoner en rekke ganger.

Studerte data Emwazis identitet ble kjent i går. Han ble født i Kuwait i 1988, og flyttet til London da han var seks år gammel. Men det meldte seg problemer, blant annet med britisk etterretning, da han seinere ville flytte tilbake til Kuwait - angivelig for å jobbe som datatekniker, et yrke han hadde utdannet seg til på universitetet i Westminster.

Noe av årsaken til reiseproblemene kan altså være Emwaziz bakgrunn. For å forlate Kuwait i første omgang hadde han ifølge Magnier fått utstedt et særskilt utreisedokument - men han hadde altså ikke kuwaitisk pass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer