Hamza bin Laden:

«jihad-kronprinsen» skal være død

Osama bin Ladens potensielle etterfølger, sønnen Hamza, skal være død, skriver NBC News.

SØNN: Hazma bin Laden er en av Osama bin Ladens minst 24 barn, og har tilnavnet «yndlingssønnen» og «jihad-kronprinsen». Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SØNN: Hazma bin Laden er en av Osama bin Ladens minst 24 barn, og har tilnavnet «yndlingssønnen» og «jihad-kronprinsen». Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Den tidligere al-Qaida lederen Osama bin Laden ble drept av amerikanske elitesoldater i Pakistan i mai 2011. Siden den gang har hans sønn, Hamza bin Laden, blitt stemplet som «jihad-kronprinsen» og en potensiell etterfølger som leder av terrornettverket al-Qaida,

I årevis har det vært ukjent hvor Hamza, som er i slutten av 20-åra, oppholder seg. Det har blitt spekulert på at han kan befinne seg i Pakistan, Afghanistan eller til og med i husarrest i Iran.

Men nå skriver NBC News at Hamza skal være død.

Onsdag kveld norsk tid melder NBC at USA har etterretning om at den såkalte jihad-kronprinsen er død. Det vises til tre amerikanske, ikke navngitte tjenestemenn. Kildene ville ikke informere om hvor eller hvordan Hamza døde, eller om USA spilte en rolle i saken.

Ifølge NBC ble president Donald Trump konfrontert med informasjonen onsdag, men Trump ville ikke kommentere saken.

FAR: Osama bin Laden (1957-2011) ble drept av amerikanske elitesoldater 2. mai 2011. Foto: Mazhar Ali Khan / AP / NTB Scanpix
FAR: Osama bin Laden (1957-2011) ble drept av amerikanske elitesoldater 2. mai 2011. Foto: Mazhar Ali Khan / AP / NTB Scanpix Vis mer

Bryllupsvideo

Som tolvåring i 2001 ble Hamza avbildet mens han jobbet sammen med soldater fra opprørsgruppa Taliban, og siden har han dukket opp ved ujevne mellomrom i forbindelse med propagandavideoer og andre hatbudskap mot Vesten.

I 2017 offentliggjorde CIA 470 000 filer som ble funnet på Osama bin Ladens PC, etter at al-Qaida-lederen var likvidert av amerikanske spesialsoldater på skjulestedet i Pakistan. Blant filene er en video fra et av Hamzas bryllup.

I august i fjor fortalte Osama bin Ladens halvbrødre, Ahmad og Hassan al-Attas, i et intervju med The Guardian at Hamza skal ha giftet seg med datteren til Mohammed Atta, lederen av flykapringene 11. september 2001.

I tidligere offentliggjorte dokumenter fra skjulestedet Abbottabad går det fram at Osama hadde utpekt Hamza til sin etterfølger, etter at den eldre broren Saad ble drept i et amerikansk droneangrep i 2009.

YNDLINGSSØNN: Fram til nylig visste ingen hvordan Hamza bin Laden (28) ser ut, men nå har CIA offentliggjort nesten 500 000 filer som ble funnet på Osama bin Ladens PC i 2011. Her er noe av det som ble funnet. Video via CNN Vis mer

Farlig global terrorist

I 2016 holdt Hamza en 21-minutters lang tale som ble lagt ut på internett. Der lovet han å fortsette terrorgruppas kamp mot USA og deres allierte.

Osama bin Laden ble drept i Pakistan av amerikanske kommandosoldater i 2011, som en del av den større kampen mot al-Qaida etter angrepet mot USA 11. september 2001.

- Når det kommer til hevn, skal ikke hevnen bare være for sjeik Osama, måtte Allah velsigne ham, men for alle de som forsvarer islam, sa sønnen.

På grunn av hans stigende status i al-Qaida klassifiserte USA ham som en spesielt farlig global terrorist i januar 2017.

RISIKO:Å jakte på verdens mest ettersøkte terrorist var et livsfarlig oppdrag. Soldaten Robert O'Neil som drepte Osama Bin Laden i 2011, sier i et intervju med Fox News at han trodde oppdraget skulle bli hans siste. Video: FoxNews/KameraOne Vis mer

Mistet statsborgerskap

Ifølge NBC News ble Hamzas siste offentlig kjente uttalelse sendt ut av al-Qaidas medieavdeling i 2018. Han skal ha truet Saudi-Arabia og oppfordret folket til å gjøre opprør mot monarkiet.

I slutten februar i år tilbød USA drøyt åtte millioner kroner i dusør for informasjon som kunne føre til Hamza bin Laden. Dagen etter ble det kjent at Hamza i mars ble fratatt sitt saudiarabiske statsborgerskap.

Det opplyste kongedømmet selv.

Saudi-Arabia skal ha tilbakekalt statsborgerskapet via et kongelig dekret allerede i november, men det var flere måneder seinere at ble avgjørelsen kunngjort i kongedømmets offisielle tidsskrift.