Jihad mot Jeltsin

En ganske så spesiell erklæring ble i går delt ut blant journalister som befinner seg i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj. Den slo fast at naborepublikken Dagestan ikke lenger er en del av Russland og oppfordret alle muslimer til å støtte jihad, hellig krig, mot russerne. Erklæringen var undertegnet av en gruppe som kaller seg «Det islamske rådet for Dagestan».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bak dette navnet skjuler det seg 2000 islamske fundamentalister som har tatt kontroll over flere landsbyer i Botlikh-regionen i Vest-Dagestan, på grensa til Tsjetsjenia. Russiske spesialstyrker er satt inn mot opprørerne, som har dannet en provisorisk «regjering» og innført islamsk styre i området. Foreløpig er opprørerne på frammarsj.

  • Fundamentalistene i Dagestan ledes av Sjamil Basajev, en av de mest ytterliggående lederne i Tsjetsjenia. Basajev sto bak gisseldramaet på et sykehus i Budjonnovsk i Sør-Russland i 1995, der 150 mennesker ble drept. Styrken hans består ifølge russiske medier både av tsjetsjenere, dagestanere og muslimer fra arabiske og afrikanske land.
  • Dagestan har vært preget av uro i flere år. Moskvas mareritt er at muslimske fundamentalister skal gjøre det samme som de klarte i Tsjetsjenia, å etablere en republikk utenfor Russlands kontroll. Opprørsleder Basajev vil ikke bare ha et uavhengig Dagestan, han ønsker også å forene Dagestan og Tsjetsjenia i en islamsk republikk. For Moskva vil noe slikt være en katastrofe. Faller Dagestan, betyr det at Russland vil miste kontrollen over rørledningene til Kaspihavet og bli statister i kampen om oljen i dette området. Russerne spiller i dag en viktig rolle i kampen om oljeressursene i Kaukasus og Sentral-Asia, et kappløp som internasjonalt kalles «Det store spillet». For det islamske Tsjetsjenia vil en union med Dagestan bety at man får åpnet en korridor øst- og sørover,mot den muslimske verden.
  • Opprørerne i Dagestan tilhører wahhabittene, en ytterliggående islamsk sekt. Saudi-Arabia bekjenner seg til wahhabismen, og det hevdes fra en rekke hold at saudierne er med på å finansiere sine religiøse trosbrødre i Kaukasus. Også Saudi-Arabia er en viktig deltaker i «Det store spillet» om oljen.
  • Dagestan, som betyr «fjellenes land», er om lag 50000 kvadratkilometer stort og har drøye to millioner innbyggere, de fleste muslimer. Befolkningen består av mellom 30 og 40 forskjellige - og ofte innbyrdes uenige - etniske grupper. Bombetattentater, kidnappinger og kamper mellom muslimske fundamentalister og russiske soldater har vært ganske vanlig de siste åra. I fjor ble et ungt svensk misjonærpar kidnappet i området. Dagestans president Magomedalij Magomedov er pro-russisk.
  • I utgangspunktet kan opprøret i Botlikh-regionen se ut som en lokal affære, Wahhabittene er i mindretall i området og står heller ikke sterkt i Dagestan. Sjamil Basajev, som tidligere ikke har markert seg som noen wahhabitt, er i konflikt med Tsjetsjenias mer moderate president Aslan Maskhadov. Men Basajev har sin egen maktbasis.
  • Observatører legger også vekt på at gårsdagens «uavhengighetserklæring» ble delt ut i Tsjetsjenias hovedstad, uten at myndighetene grep inn. President Maskhadov ønsker også at Dagestan og Tsjetsjenia skal forenes i en muslimsk republikk, men han ønsker å gå forsiktigere fram.
  • Også i Tsjetsjenia begynte det muslimske opprøret i mindre skala. Folk flest var ikke så religiøse, men plutselig var fundamentalistene på frammarsj. Faren er stor for at noe liknende kan skje i Dagestan. Og her står president Jeltsin overfor et alvorlig dilemma. Slår han for hardt ned på fundamentalistene, kan det skaffe dem økt støtte.
  • Boris Jeltsins nyinnsatte statsminister Vladimir Putin sa i går at sitasjonen i Dagestan kan bringes under kontroll. Det krever kløkt, sindighet og profesjonalitet i tida som kommer. Men selv om situasjonen nå roer seg ned, viser Basajevs opprør hvor eksplosivt det er, både i Kaukasus og Sentral-Asia. Verdens oljeselskaper har fått en ny påminnelse om at «Det store spillet» ikke minst dreier seg om gambling.