Jihadister har erobret byer og oljefelt i Nord-Irak

Jihadistene i Den islamske staten, tidligere ISIL, har møtt svak motstand når de har angrepet flere byer i Nord-Irak i helga.

FLYKTER: Et stort antall flyktninger rømmer fra sine hjem i byer som nå er blitt erobret av krigerne fra Den islamske stat.  Foto: AFP PHOTO / SAFIN HAMED
FLYKTER: Et stort antall flyktninger rømmer fra sine hjem i byer som nå er blitt erobret av krigerne fra Den islamske stat. Foto: AFP PHOTO / SAFIN HAMEDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørere fra Den islamske stat, tidligere ISIL, har tatt to irakiske byer og et oljefelt i sin første store seier over kurdiske krigere, ifølge vitner. Det skriver Reuters.

Avleggeren av al-Qaida, som feide gjennom det nordlige Irak i juni, nesten uten motstand fra den irakiske USA-trente hæren,
utgjør nå den største utfordringen for stabiliteten i landet siden Saddam Husseins fall i 2003.

Kurdiske styrker har stormet inn med forsterkninger, blant annet spesialstyrker, til byen Zumar denne helga for å kjempe mot de angripende opprørerne. Beboere i området har rapportert at krigerne som kjemper for en ny og stor islamsk stat har kommet fra tre retninger på lastebiler fulle av våpen.

De militante krigerne fra Den islamske stat har heist sine svarte flagg over bygninger i Zumar, noe som skal være et ritual der de har gjort sine erobringer i sommer. Det pleier å bli etterfulgt av en ideologi og et regime over befolkningen som selv al-Qaida mener er for strengt.

- Har flyktet  Jihadistene skal også ha lagt under seg byen Sinjar. Vitner der sier at beboerne har flyktet ettersom de kurdiske soldatene ikke klarte å etablere en sterk nok motstand.

ISIL har tidligere i sommer endret navn til Den islamske staten og har erklært et eget kalifat i deler av Irak og Syria.
Opprørsgruppen har allerede tatt kontroll med fire oljefelt, noe som bidrar til å finansiere nye operasjoner. Gruppen forsøker å konsolidere sine mål ved å etablere seg i strategiske byer nær oljefeltene og grensen til Syria. På den måten kan de raskt transportere forsyninger til og fra sine baser.

Avhengig av kurderne Kurderne har lenge drømt om en egen uavhengig stat i de nordlige delene av Irak, noe som har irritert statsminister Nuri al-Maliki. Etter at den aggressive opprørsgruppen kom til kurdernes områder, har kurdiske styrker sikret seg to oljefelt i Nord-Irak fra et statskontrollert oljeselskap.
 
På samme tid er statsminister Maliki avhengig av kurderne for å forsvare sin regjering.

En talsmann i Northern Oil Company har uttalt at opprørsstyrkene har tatt kontroll over oljefeltet Ain Zalah og to andre felt som ennå ikke er utviklet, Batma og Sufaiya. Opprørsgruppen hevder i en uttalelse på deres nettside søndag at  de har drept mange kurdiske soldater det siste døgnet og at de har overtatt Zumar og 12 landsbyer.