Jihadister i Norge bryr seg lite om PST

Bekymringssamtalene Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har med radikaliserte muslimske ungdommer, gir dårlige resultater. Har de tenkt seg til Syria, drar de uavhengig av PSTs advarsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De bryr seg ikke om advarslene våre, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagsavisen.

- Vi har oppsøkt og gjennomført bekymringssamtaler med mange av de norske fremmedkrigerne som har reist til Syria og Irak og sluttet seg til IS, også de som er over 18 år. Noen er døde, noen har kommet tilbake, og noen er der fremdeles, forteller Bernsen.

Hjelper ikke Han sier andre instanser må gjøre noe før de kommer i PSTs søkelys, for eksempel familie og sosialarbeidere

- Vår erfaring er at bekymringssamtaler ikke hjelper på dem som er fast bestemt på å reise,

PST bekreftet mandag at de hadde bekymringssamtaler med norsksomalieren Hassan Abdi Dhuhulow, som senere deltok i terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi, der minst 67 mennesker ble drept i september i fjor.

Flyplassmøte Blant annet møtte de ham på Oslo lufthavn i august 2010 da han forlot Norge for godt. Han var da på vei til Somalia, angivelig for en toukerstur til Mogadishu.

- Vi sa at vi mistenkte at han kanskje planla å knytte seg til al-Shabaab og ikke ville returnere til Norge. Han ga uttrykk for at han ikke hadde noen intensjoner om å knytte seg til al-Shabaab og forsikret om at han hadde tenkt seg tilbake til Norge om en 14 dagers tid, sier avdelingsdirektør Knut Sveinungsen i PST til NRK.

- Det siste han sa til våre tjenestemenn før han forlot Norge var: «Ser jeg ut som en terrorist?», sier Sveinungsen. (NTB)