Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mellomvalget i USA

Jim Carrey i strupen på Trumps kontroversielle favoritt før omvalg i Mississippi

Portretterer Cindy Hyde-Smith med hengeløkke, sammen med president Trump, foran et brennende kors.

UT MOT TRUMPFAVORITT: Jim Carey er ikke president Donald Trumps største supporter, for å si det forsiktig, noe han nok en gang har gitt uttrykk for på Twitter. Foto: Jordan Strauss / Invision / AP / NTB scanpix
UT MOT TRUMPFAVORITT: Jim Carey er ikke president Donald Trumps største supporter, for å si det forsiktig, noe han nok en gang har gitt uttrykk for på Twitter. Foto: Jordan Strauss / Invision / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om du trodde mellomvalget i USA er over, må du tro om igjen. I Mississippi skal det tirsdag holdes omvalg, da ingen av kandidatene fikk nok stemmer til å stikke av med seieren i den første runden.

De to som nå kjemper om en plass i Senatet er republikaneren Cindy Hyde-Smith, som har president Donald Trump i ryggen, og demokraten Mike Espy.

Kontroversiell kommentar

Hyde-Smith har siden mars sittet i Senatet, for å fylle setet til Thad Cochran, som måtte trekke seg tilbake på grunn av helseproblemer.

Men valgkampen har definitivt ikke forløpt uten kontroverser, og det er spesielt en hendelse som har heftet ved Hyde-Smith. En uttalelse hun ga under et besøk hos en rancheier.

- Hvis han inviterte meg til en offentlig henging, ville jeg stått på første rad, sa Hyde-Smith i en video som ble publisert på Twitter.

Det fikk mange til å reagere. Årsaken til det ligger i Mississippis historie.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen NAACP fant en av åtte av de 4743 lynsjingene som ble utført mellom 1882 og 1968 sted i Mississippi.

Til sammen skal det ha blitt gjennomført 581 lynsjinger i Mississippi, det høyeste antallet for en enkelt stat.

- Hyde-Smits avgjørelse om å fleipe med 'henging', når afroamerikaneres historie er skjemt av utallige tilfeller av denne barbariske handlingen, er syk. Enhver politiker som ønsker å tjene som folket i Mississippis nasjonale stemme, burde vite bedre, sa NAACP-president Derrick Johnson i en uttalelse, ifølge Washington Post.

Sa unnskyld, men …

Hyde-Smith, som tidligere var demokrat, men hoppet over til Republikanerne i 2010, kom også med en uttalelse i kjølvannet av den kontroversielle kommentaren.

«I en kommentar 2. november snakket jeg om at jeg hadde akseptert en invitasjon til et taleengasjement. Da jeg snakket om den som inviterte meg, brukte jeg et overdrevet uttrykk for å uttrykke min respekt, og ethvert forsøk på å gjøre dette til en negativ konnotasjon er latterlig», het det i uttalelsen fra Hyde-Smith, ifølge WLOX.

I kjølvannet av kommentaren krevde også flere av dem som hadde støttet Hyde-Smith med penger å få pengene sine tilbake, ifølge Huffington Post.

Hennes demokratiske motstander Espy kalte kommentaren «forkastelig». Under en debatt mellom de to kamphanene 20. november, kom Hyde-Smith med noe som kunne likne på en unnskyldning, skriver Washington Post.

- Til alle de som ble fornærmet av mine kommentarer, så vil jeg absolutt beklage. Det var overhodet ingen vonde intensjoner i mine uttalelser, sa Hyde-Smith, før hun noe seinere, da hun gikk etter sin motstander, ikke viste den samme angeren.

- Denne kommentaren ble vridd, den ble gjort om til et våpen som kunne brukes mot meg, et politisk våpen som ikke ble brukt til noe annet enn å gi min motstander personlig og politisk gevinst.

- Gjenopplivet gamle stereotypier

Hun fikk svar på tiltale fra Espy.

- Ingen vridde på dine kommentarer, fordi kommentarene dine kom på direkten - du vet, de kom ut av munnen din. Jeg vet ikke hva som er i hjertet ditt, men alle vet hva som kom ut av munnen din, sa Espy.

Ifølge ham var hennes kommentarer spesielt ødeleggende, grunnet Mississippis historie.

- Det har gitt staten vår en ny blåveis vi ikke trenger. Det har gjenopplivet gamle stereotypier, som vi ikke trenger lenger, sa Espy.

Her kan det også være verdt å nevne at Espy er svart, spesielt siden Hyde-Smith, som er hvit, har blitt anklaget for å lefle med historien til Amerikas konfødererte stater, som opprinnelig ble dannet av sju slavestater i 1861.

I 2014 iførte hun seg en konføderasjonshatt, poserte med en rifle og fortalte sine Facebook-følgere at hjemmet til konføderasjonspresidenten Jefferson Davis er noe man «må se».

Det hjelper nok heller ikke Hyde-Smiths sak at Jackson FreePress fredag skrev at hun gikk på en «segregert» skole da hun var ung.

Skolen, Lawrence County Academy, ble startet av hvite foreldre, sånn at de kunne unngå å sende barna til skoler med svarte barn, ifølge avisa.

Støttes av Trump

Det er grunn til å tro at alt dette, og spesielt kommentaren om henging, er bakteppet for det som skjedde i Jackson i Mississippi mandag, der myndighetene måtte fjerne to renneløkker og seks «hatskilt», skriver Washington Post.

«Tirsdag 27. november vil tusenvis av folk fra Mississippi stemme på en senator. Vi trenger en som respekterer livene til lynsjingsofre», sto det på et av skiltene, ifølge WLBT.

På tross av kontroversene under valgkampen har hun Donald Trumps fulle støtte.

«Mississippi, stem på @cindyhydesmith på tirsdag. Respektert av alle. Vi trenger henne i Washington. Takk!», tvitret presidenten søndag.

STØTTE: Donald Trump deltok under et valgkamparrangement for Cindy Hyde-Smith i Tupelo i Mississippi tirsdag. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix
STØTTE: Donald Trump deltok under et valgkamparrangement for Cindy Hyde-Smith i Tupelo i Mississippi tirsdag. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix Vis mer

Carey har kastet seg inn i valgkampen

Og med valget nært forestående har en av presidentens mest kjente kritikere kastet seg inn i valgkampen, nemlig filmstjerna Jim Carrey.

På Twitter oppfordrer han sine følgere til å stemme på Mike Espy. Han har også portrettert Hyde-Smith i en lite flatterende tegning. Der står hun med en renneløkke i hånda, sammen med president Donald Trump, foran et brennende kors.

«Mississippi, dere er bedre enn disse som oppfordrer til hat. Vis verden», skriver Carey.

Dette er for øvrig ikke første gang filmstjerna har gått etter presidenten. Han har, blant annet, laget en karikatur av Trump som er bundet til en påle og omgitt av flammer med ordet «heks» over.

Når det gjelder tirsdagens valg så har det ifølge CNN ikke blitt gjennomført all verdens meningsmålinger den siste tida. I første runde fikk ingen av kandidatene over 50 prosent, noe som er påkrevd for å vinne.

Hyde-Smith og en annen republikansk kandidat, Chris McDaniel, fikk til sammen 58 prosent av stemmene, sammenliknet med Espys 42 prosent. Dermed må Hyde-Smith regnes som favoritt til å ta det ledige setet i Senatet.

Skulle Espy likevel vinne vil han bli den første svarte senatoren fra Mississippi siden rekonstruksjonstida, altså åra etter borgerkrigen.

Dersom Hyde-Smith vinner vil republikanerne sitte med 53 av 100 senatorer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!