TREKKER SEG: USAs forsvarsminister, Jim Mattis. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpix
TREKKER SEG: USAs forsvarsminister, Jim Mattis. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB scanpixVis mer

Jim Mattis trekker seg

Fordi du har rett til en forsvarsminister som har syn som bedre samsvarer med dine på dette og andre temaer, mener jeg det er riktig at jeg trekker meg, skriver Mattis i avskjedsbrevet.

Torsdag kveld sprakk nyheten om at USAs forsvarsminister Jim Mattis trekker seg.

President Donald Trump delte nyheten på Twitter:

- General Jim Mattis vil pensjonere seg, med utmerkelse, i slutten av februar, etter å ha vært forsvarsminister i min administrasjon de siste to åra, skriver president Trump.

Han skriver at det har blitt gjort store framskritt med Mattis som forsvarsminister, og at Mattis har spilt en viktig rolle i arbeidet med å få allierte land til å bruke større ressurser på forsvar.

- Jeg takker Jim for hans tjeneste!, avslutter presidenten.

En ny forsvarsminister vil bli navngitt snart.

Trøblete forhold

Forholdet til mellom Mattis og presidenten har blitt frynsete de siste månedene, skriver CNN.

Det er blant annet kjent at Mattis skal være svært uenig i Trumps Syria-politikk. Mattis mener at kampen mot terror i Syria ikke er over, og at den amerikanske tilstedeværelsen i Syria burde bli værende. I går begynte de amerikanske soldatene å trekke seg ut av landet, på president Trumps ordre.

I avskjedsbrevet til Mattis, adressert til president Trump, går det også klart fram at de to ser forskjellig på en rekke ting.

Mattis åpner med at han mener at USAs styrke er uløselig knyttet sammen med «styrken til vårt unike og sammensatte system av allianser og partnerskap», og argumenterer for at USA må jobbe tett og godt med sine allierte.

Det kan tolkes som en subtil kritikk av Donald Trumps «America First»-budskap, som han har bygget utenrikspolitikken sin på.

«Samtidig mener jeg at vi må være resolutte og utvetydige i tilnærming til de land hvis strategiske interesser står stadig mer i motsetning til våre. Det er klart at Kina og Russland, for eksempel, ønsker å forme verden på samme måte som deres autoritære modell - ved å sikre seg vetorett over andre lands økonomiske, diplomatiske og sikkerhetsmessige avgjørelser - for å fremme sine egne interesser på bekostning av sine naboer, Amerika og våre allierte», skriver Mattis, som også bruker dette som begrunnelse for å jobbe sammen med allierte.

«Mitt syn om at vi må behandle allierte med respekt og også ha øynene åpne for både ondsinnede aktører og strategiske konkurrenter, er formet over fire tiår med dypdykk i disse temaene. Vi må gjøre alt som er mulig for å fremme internasjonal orden som fremmer vår sikkerhet, velstand og verdier, og vi styrkes i dette forsøket gjennom solidariteten til våre allierte».

Trekker seg på grunn av uenigheter

Etter dette kommer Mattis til følgende konklusjon:

«Fordi du har rett til en forsvarsminister som har syn som bedre samsvarer med dine på dette og andre temaer, mener jeg det er riktig at jeg trekker meg», lyder dommen fra Mattis.

Med andre ord er det uenighetene mellom de to som nå får Mattis til å si at nok er nok.

Trump har også jevnlig gitt til uttrykk at Mattis ikke er hans favorittminister. I oktober uttalte Trump at Mattis er «en slags demokrat».

I boka «Fear: Trump in the White House», skrevet av tidligere Washington Post-journalist Bob Woodward, ble det også avslørt at Mattis ikke var spesielt imponert over Trump.

Under et møte i det nasjonale sikkerhetsrådet i januar skal Trump ha spurt hvorfor USA bruker så mye ressurser på den koreanske halvøya. Mattis skal ha svart at administrasjonen forsøker å forhindre tredje verdenskrig. Da Trump forlot rommet skal Mattis, ifølge Woodward, ha sagt til folk at Trump hadde samme forståelse for emnet som en «femte- eller sjetteklassing».

Dermed føyer Mattis seg inn i ei lang liste over medlemmer av Trumps administrasjon som har gitt seg eller blitt sparket.

Det hvite hus under Trump har hatt flest personer som har sluttet av de siste fem presidenten, ifølge tenketanken Brookings Institution, skriver NTB.