Jim og Troy svingte feil

Det hvite hus og Kongressen ble evakuert. På bakken ventet FBI og Secret Service på hobbyflygerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De ble slått full alarm i Washington DC i går. Flere offentlige bygninger, blant annet Det hvite hus, Kongressen, finansdepartementet og høyesterett ble evakuert da et småfly av typen Cessna 150 kom innenfor det avsperrede luftrommet over Washington.

Et Black Hawk-helikopter og to F16 jagerfly tvang det lille flyet til å lande på en liten flystripe i Frederick, Maryland. Bak spakene i den lille, hvite flymaskinen satt Hayden «Jim» Sheaffer (69). Med seg i flyet hadde han pilotstudenten Troy Martin (36). De to er medlemmer av Vintage Aero Club i Pennsylvania, skriver CNN.

Det tidligere CNN-ankeret Bernard Shaw forteller til kanalen at han så F16-flyene skyte varselsraketter mot småflyet.

FBI og Secret Service

Flyet ble umiddelbart omringet av flere politibiler, Sheaffer og Martin ble arrestert og flyet deres gjennomsøkt med bombehund. Duoen ble overlevert til FBI- og Secret Service-agenter for avhør. Seinere ble de løslatt uten å bli tiltalt for noe kriminelt. Det viser seg at det eneste de hadde gjort galt, var navigeringen.

De to riskerer bøter for å ha brutt flyforbudet, ikke svart på kommunikasjon og ikke gjort seg tilstrekkelig kjent med forbudssonene.

Scheaffer og Martin var på vei til et flystevne i Lumberton, North Carolina. Scheaffer hadde på forhånd kjøpt seg nytt flykart, forteller flypartner og kamerat John E. Henderson (71).

- Jeg spurte ham ikke om ruta han skulle ta. Det skulle jeg nok ha gjort, sier Henderson til avisbyrået Knight Ridder.

MOTTAKELSE: Jim Scheaffer og Troy Martin ble ønsket velkommen av store politistyrker etter at de ble tvunget til å lande på flystripa i Frederick. Foto: AP/Scanpix
MOTTAKELSE: Jim Scheaffer og Troy Martin ble ønsket velkommen av store politistyrker etter at de ble tvunget til å lande på flystripa i Frederick. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Skulle mellom to soner

Troy Martin kjente til flyforbudssonene, forteller kona hans, Jill.

- Han fortalte hvordan de skulle unngå dem. Han sa de skulle fly mellom to forskjellige forbudte områder, sier hun.

Det gikk altså ikke helt etter planen. De forvillet seg inn i den forbudte sonen over Washington DC, og var ifølge CNN mindre en 4,5 kilometer fra Det hvite hus.

Sjokkerte naboer

Naboene til de to uheldige flyverne er sikre på at de to ikke har hatt onde hensikter med turen.

- Dette er en misforståelse. En stor, ærlig misforståelse, sier Troy Martins nabo Lenny Harding (44) til Washington Post.

- Dette er nasjonale nyheter, og fyren bor like over gata for oss, sier Harding.

Jim Schaeffers nabo Sue Youmans (59) forteller at kona til Scheaffer er i sjokk.

- De kunne blitt skutt ned. Han er ingen ung mann. Jeg håper han ikke ender opp med et hjerteinfarkt etter dette, sier Youmans.

PÅGREPET: Jim Sheaffer (69) og Troy Martin (36) ble arrestert og avhørt av FBI og Secret Service. De ble løslatt uten å tiltales for noe kriminelt. De risikerer bøter og inndratte flysertifikater.
VARSELRAKETTER: Her er et F 16-fly i ferd med å sirkle Cessna-flyet. CNN rapporterer at jagerflyene skjøt varselsraketter mot småflyet.
BOMBEHUND: En politimann med hund gjennomsøker Cessna-flyet etter landing.