Jim Yong Kim - ny sjef i Verdensbanken

Motkandidat Ngozi Okonjo-Iweala kritiserer avgjørelsen.

UTEN ERFARING: Den amerikansk-koreanske legen Jim Yong Kim er først og fremst kjent for sitt arbeid i Verdens helseorganisasjon (WHO) og spesielt for kampen mot hiv og aids. Han har ingen erfaring fra Verdensbanken. Foto: Andrew Harrer/EPA/POOL/NTB Scanpix
UTEN ERFARING: Den amerikansk-koreanske legen Jim Yong Kim er først og fremst kjent for sitt arbeid i Verdens helseorganisasjon (WHO) og spesielt for kampen mot hiv og aids. Han har ingen erfaring fra Verdensbanken. Foto: Andrew Harrer/EPA/POOL/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget var ikke enstemmig, og det har knyttet seg kontrovers rundt at USA med legen Jim Yong Kim (52) som ny sjef vil beholde et kontrollerende grep om Verdensbanken.

Med støtte fra både USA, Europa, Japan og Russland var Kims eneste motkandidat, nigerianske Ngozi Okonjo-Iweala, sjanseløs. Mandag gikk hun ut og kritiserte prosessen.

- Dette avgjøres egentlig ikke på grunnlag av kvalifikasjoner, sa Okonjo-Iweala og føyde til at prosessen er politisk styrt og at USA derfor vil sørge for at Jim blir valgt.

Okonjo-Iweala er Nigerias finansminister og en av Verdensbankens virkelige veteraner.

Ingen erfaring Jim Yong Kim er først og fremst kjent for sitt arbeid i Verdens helseorganisasjon (WHO) og spesielt for kampen mot hiv og aids. Han har ingen erfaring fra Verdensbanken.

Kim hadde inntil nylig også en annen motkandidat, Colombias finansminister Jose Antonio Ocampo. Men fredag trakk han seg som følge av det han mener er en sterkt politisk utvelgingsprosess.

Kritikk Prosessen høstet mandag også kritikk fra Sør-Afrikas finansminister Pravin Gordhan, som støtter den nigerianske kandidaten.

Tradisjonelt har Verdensbankens leder vært amerikaner, samtidig som lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF) har vært europeer. De vestlige landenes hevd på disse høyt ansette internasjonale stillingene utfordres nå av de såkalte BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika), som er i ferd med å bli stadig mektigere på grunn av sin sterke økonomiske vekst.

(NTB)