Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jimmie Åkesson:-Tegnell må gå av

Lederen av Sverigedemokraterna omtaler coronasituasjonen i Sverige er «tragisk». Han mener Anders Tegnell nå må gå.

KRASS KRITIKK: Sverigedemokratenes partileder, Jimmie Åkesson, kommer med krass kritikk av Anders Tegnell. Foto: TT / NTB scanpix
KRASS KRITIKK: Sverigedemokratenes partileder, Jimmie Åkesson, kommer med krass kritikk av Anders Tegnell. Foto: TT / NTB scanpix Vis mer

I et debattinnlegg i den svenske avisa Dagens Nyheter, skriver partileder i Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, at Anders Tegnell må gå av.

I innlegget kritiserer Åkesson statsepidemiologens coronastrategi og mener Tegnell må ta ansvar for det han mener «tydelig er en feilslått strategi».

Selv omtaler Åkesson utfallet i Sverige som «tragisk».

- Bør forlate sine posisjoner

I innlegget skriver den omstridte partilederen at et land må holde sammen i kriser. Likevel mener han det i Sverige har gått for langt.

- Et land skal måtte holde sammen i krisetider. At vi holder sammen som en nasjon er i grunn sunt. Men det kan ikke skje på bekostning av evnen til å ta rasjonelle beslutninger. Det kan ikke medføre at landets omdømme grumses til. Uttrykket «Vi har rett uansett» er en farlig ledestjerne, skriver han i innlegget.

- Sverige trenger en omstart. De ansvarlige for de feilbeslutningene som er tatt, bør overveie å forlate sine posisjoner med umiddelbar virkning. Anders Tegnell bør dermed gå av, skriver Åkesson.

I debattinnlegget skriver partilederen også at han mener den svenske regjeringa og Folkhälsomyndigheten har fått flere sjanser til å korrigere feilene sine, uten at det har skjedd.

Åkesson anklager videre sosialdemokratiske Stefan Löfvens regjering for «svakt politisk lederskap». Han mener regjeringa nå må ta skrittet ut av «Folkhälsomyndigheten skygge» ved å ta fullt ansvar for den negative utviklingen for Sverige siden krisa begynte.

Ble drapstruet

Selv om Tegnell selv har uttrykt at bare tiden vil vise hva som var riktig strategi, og at ingen - heller ikke han, kan slå fast at Sverige valgte riktig på nåværende tidspunkt, har flere kritisert deler av Tegnells strategi.

Hans forgjenger, Annika Linde, har forklart at hun tidligere var positiv til Sveriges valg, men at hun etterhvert har endret syn. Hun mener Sverige burde ha stengt ned samfunnet for å hindre coronasmitte, slik Norge og de fleste andre land valgte å gjøre.

Og hun er altså ikke alene om å mene at Sverige valgte en feil strategi. Tegnell har nemlig blitt drapstruet.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Aftonbladet har politiet etterforsket gjentatte trusler rettet mot både Tegnell og folk i hans nærhet.

19. mars mottok Tegnell en e-post til jobbadressen sin:

«Det har blitt kjent med meg at en konstellasjon av ekstremt farlige, høyt målrettede individer (bosatt på vestkysten) har bestemt seg for å 'nøytralisere' deg,» skal det ha stått i e-posten. Det sto også at et angrep var blitt besluttet mot Tegnells slektninger, ifølge Aftonbladet.

- Jeg ble ikke så urolig selv, men jeg tar det på største alvor når det rettes mot familien min, sa Tegnell i et politiavhør, ifølge politiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!