Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jimmie Åkesson til Dagbladet: - Sverige har nå ett valg. Nytt maktkartell eller meg

I sitt første intervju etter at valgets resultat virker klart, har Jimmie Åkesson en klar beskjed til de andre borgerlige partiene. - De må komme og prate med meg.

SEIERHERREN: Jimmie Åkesson sier til Dagbladet at han er den som har vunnet det svenske valget. Steinar Suvatne / Video: Christian Roth Christensen Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Det går mot døds løp mellom blokkene i svensk politikk. Sverigedemokraterna går mot 17,7 prosent av stemmene.

Det er ikke like høyt som mange målinger den siste tiden. Likevel er partileder Åkesson klar på følgende når han møter Dagbladet rundt klokka 2330 søndag kveld: Det er han, og bare han, som er valgets vinner.

- Det er vanskelig å se noen annen vinner. Det er helt jevnt mellom de gamle blokkene og vi er en tydelig vaktmester der mellom dem, sier en tydelig fornøyd Åkesson.

- Det blir nok en sen natt i natt. Det er mange spennende valgkretser som fortsatt ikke er avgjort. Men dette er en god følelse. Vi har jobbet hardt for å komme hit, legger han til.

TEAM JIMMIE: Dagbladet følger med Åkesson inn til et TV-intervju med svenske Expressen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TEAM JIMMIE: Dagbladet følger med Åkesson inn til et TV-intervju med svenske Expressen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

En beskjed til Ulf

Han har én klar beskjed til Moderaternas partileder Ulf Kristersson.

- Ulf og jeg må prate sammen. Han har jo lovet å velgerne sine i kveld at Sverige skal bytte regjering. For å få det til, behøver han å snakke med meg, sier Åkesson til Dagbladet.

Sverigedemokraternas brakvalg gjør at det svenske blokksystemet nå blåses i fillebiter: Verken venstresida eller den borgerlige Alliansen har flertall uten Åkessons SD, som ingen av blokkene ønsker å samarbeide med.

Åkessons intervju med Dagbladet er det første han gjør etter han forlater partiets valgvake. Han skal så ut på en runde i svenske medier, men SVT står ikke på lista: Åkesson boikotter den svenske statskanalen som følge av krangelen rundt partilederdebatten på fredag kveld.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Maktkartell eller Jimmie

Resultatet for Sverigedemokraterna betyr at partiet for alvor har slått seg opp i svensk politikk. Men drømmen om å bli landets nest største parti ser ut til å gå fløyten: Etter alt å dømme forblir Moderaterna landets nummer to.

Hvordan Sverige fordøyer dette valgresultatet, hvor altså Åkessons parti gjør et godt valg, handler om de andre partiene, ifølge Åkesson selv.

- Det er opp til de andre nå. De må ta ansvar for dette valgresultatet. Og de har to valg: Enten lager de et maktkartell på nytt og styrer landet uten oss som før. Eller så prater ett eller flere av partiene med meg. Da har vi muligheter til å styre det landet, sier Åkesson.

Usikre tider i vente

Det er nå, helt uvisst hvem som skal danne regjering i Sverige. Som Dagbladet skrev tidligere i helgen, er det først mandag, dagen etter valget, at den reelle politiske tautrekkingen begynner.

Det er nå en rekke tenkelige regjeringer som kan styre Sverige. Styrkeforholdet mellom venstresida og de borgerlige partiene er avgjørende, men det samme er forholdet mellom partene på høyresida. Centern og Liberalerna har begge markert tydelig avstand fra Åkessons parti.

Eksperter Dagbladet har snakket med tror landet når går en uviss tid i møte, og at Sverige kan få flere regjeringskriser innen valget i 2022.

Morna, Stefan?

Dermed brytes den borgerlige Alliansen dersom Åkesson får Moderaterna og Kristdemokraterna med på et samarbeid i tida framover.

Moderaternas partleder Ulf Kristersson har allerede bedt Stefan Löfven om å gå av som statsminister. Det har Socialdemokraterna avvist blankt.

Like over midnatt søndag kveld krever også Centerns Annie Lööf Löfvens avgang.

STOCKHOLM: - Dette er et vannskille i svensk politikk, sier Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Med drøyt halvparten av stemmene talt opp, har de rødgrønne 40,6 prosent av stemmene. Den borgerlige alliansen har 39,9 prosent. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!