Jimmy Carter: Israels «apartheid»-politikk verre enn i Sør-Afrika

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jimmy Carter, Nobel-fredsprisvinner og tidligere amerikansk president, går knallhardt ut mot Israel i sin nye bok «Palestine: Peace Not Apartheid». I dag ble noen av hans uttalelser i etterkant av boklanseringen sendt på israelsk radio, skriver Haaretz.

- Når Israel okkuperer dette området langt inne på Vestbredden, og forbinder 200-eller-så bosetninger sammen, med en vei - og så forbyr palestinerne mot å bruke denne veien, eller til og med forbyr dem å krysse veien - da er dette verre enn den apartheiden vi var vitne til i Sør-Afrika, sier Carter.

Vil skape debatt

Hans nye bok var ment å få i gang en politikk rundt USAs Israel-politikk, som Carter mener er unyansert og styrt av jødiske interessegrupper.

- Håpet er at min bok i det minste vil stimulere til debatt, som ikke har eksistert i dette landet. Det har aldri vært noen debatt rundt denne saken av betydning, sier eks-presidenten.

Boka har høstet kraftig kritikk fra jødiske personer i USA. Abraham H. Foxman, direktør i den jødiske organisasjonen Anti-Defamation League, sier at Carters uttalelser grenser til anti-semittisme.

Carter tar kritikken med fatning.

- Jeg tar det med ro. Min største forpliktelse her i verden, er å forsøke å få fred til Israel. Landet vil aldri få fred før de går med på å trekke seg tilbake (fra de okkuperte områdene, red.anm), sa Carter i Atlanta Press Club i forrige uke.

VIL SKAPE DEBATT MED NY BOK: Jimmy Carter er kommet med boken «Palestine: Peace Not Apartheid». Målet er at boken skal revitalisere amerikansk Israel-debatt. Foto: AP/Scanpix
VIL SKAPE DEBATT MED NY BOK: Jimmy Carter er kommet med boken «Palestine: Peace Not Apartheid». Målet er at boken skal revitalisere amerikansk Israel-debatt. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Trenger flere

Det må mer til enn harde utspill fra Jimmy Carter for å skape fred, mener Kåre Willoch.

Han deler Carters sammenligning av israelernes politikk med Sør-Afrikas apartheid-regime.

- Det er riktig at dette skillet mellom palestinerne og israelerne er helt uoverstigelig. I de palestinske områdene har dette skillet fått fysiske former, og det er utstrakt form for adskillelse og undertrykkelse, sier Willoch til Dagbladet.no.

Han tror Carter med sine utspill vil lykkes med å skape debatt, men ikke nok debatt.

- Det er klart det vil bli lagt merke til i Israel når han sier dette, men jeg er redd det må mer til for å påvirke opinionen både i Israel og i USA. Selv om det er veldig verdifullt at han går ut på denne måten.

Jimmy Carter: Israels «apartheid»-politikk verre enn i Sør-Afrika