Jimmy Carter: Israels «apartheid»-politikk verre enn i Sør-Afrika

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Jimmy Carter, Nobel-fredsprisvinner og tidligere amerikansk president, går knallhardt ut mot Israel i sin nye bok «Palestine: Peace Not Apartheid». I dag ble noen av hans uttalelser i etterkant av boklanseringen sendt på israelsk radio, skriver Haaretz.

- Når Israel okkuperer dette området langt inne på Vestbredden, og forbinder 200-eller-så bosetninger sammen, med en vei - og så forbyr palestinerne mot å bruke denne veien, eller til og med forbyr dem å krysse veien - da er dette verre enn den apartheiden vi var vitne til i Sør-Afrika, sier Carter.

Vil skape debatt

Hans nye bok var ment å få i gang en politikk rundt USAs Israel-politikk, som Carter mener er unyansert og styrt av jødiske interessegrupper.

- Håpet er at min bok i det minste vil stimulere til debatt, som ikke har eksistert i dette landet. Det har aldri vært noen debatt rundt denne saken av betydning, sier eks-presidenten.

Boka har høstet kraftig kritikk fra jødiske personer i USA. Abraham H. Foxman, direktør i den jødiske organisasjonen Anti-Defamation League, sier at Carters uttalelser grenser til anti-semittisme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer