Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA og Nord-Korea:

Jimmy Carter trosser Trump og Det hvite hus igjen: Mener Trump trenger Nord-Korea-hjelp

Jimmy Carter vil ta saken i egne hender.

ORDKRIG: Den stadig økende spenningen mellom Nord-Korea og USA har nådd nye høyder de siste månedene. Eks-president Jimmy Carter vil ikke lenger stå på sidelinja og vil - nok en gang - sette fokus på at han skal lede fredssamtaler. Foto: NTB Scanpix
ORDKRIG: Den stadig økende spenningen mellom Nord-Korea og USA har nådd nye høyder de siste månedene. Eks-president Jimmy Carter vil ikke lenger stå på sidelinja og vil - nok en gang - sette fokus på at han skal lede fredssamtaler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju med New York Times sier tidligere president Jimmy Carter at ønsker å ta rollen som leder i den diplomatiske innsatsen mellom USA og Nord-Korea.

Intervjuet med New York Times kommer om lag 10 dager etter at den sørkoreanske avisa JoongAng Dily skrev at Carter er villig til å trosse Det hvite hus og Donald Trump.

Nå bekrefter Carter selv at han ønsker å reise til Pyongyang for å møte Kim Jong-un for å inngå en fredsavtale. Carter mener at Trump og USA trenger hjelp.

- Er tilgjengelig

Det var da ekspresidenten møtte sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster i en begravelse i mai, at han ga klar beskjed til rådgiveren:

- Jeg fortalte ham at jeg var tilgjengelig hvis de noen gang trenger meg, sier 93-åringen til avisa.

Carters ønske om å lede fredssamtalene har ikke blitt godt tatt imot av Trump og hans team. Ifølge The Guardian sendte Trump-administrasjonen en tjenestemann til Carters hjem i starten av oktober for å be ham om å holde kjeft - når det kommer til Nord-Korea. Det skal være basert på frykt for at han undergraver Trump.

Også i april skal han ha fått beskjed om å ikke kjøre et sololøp for fredsmekling på Koreahalvøya. Den gang fikk han tidligere statssekretær under Bush-administrasjonen, Brian Hook, på døra.

Den tidligere presidenten ser imidlertid ut til å ikke la seg påvirke av administrasjonen.

OGSÅ STØTTENDE: Jimmy Carter sier også til New York Times at han synes Donald Trump har fått ufortjent mye kritikk i mediene etter at han ble president. Foto: NTB Scanpix
OGSÅ STØTTENDE: Jimmy Carter sier også til New York Times at han synes Donald Trump har fått ufortjent mye kritikk i mediene etter at han ble president. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Erfaren mekler

Demokraten Jimmy Carter var USAs president fra 1977 til 1981. I årene etter har han vært involvert i flere fredssamtaler mellom ulike nasjoner. I 2003 fikk Carter Nobels fredspris for sitt omfattende arbeid for fred rundt om i verden.

Utfordringene med Nord-Korea er Carter imidlertid god kjent med. Han har besøkt det lukkede regimet en rekke ganger tidligere. I 1994 lyktes han med å overbevise daværende diktator Kim Il-sung, bestefaren til dagens leder Kim Jong-un, om å fryse landets atomprogram, på et tidspunkt da USAs president Bill Clinton vurderte å angripe landet.

KONTROVERSIELL: Amerikanernes president, Donald Trump, har trappet opp retorikken mot Nord-Koreas leder Kim Jong-un etter at han skjøt en rakett over Japan. Dette er noen av uttalelsene hans om Nord-Korea de siste månedene. Video: CNN Vis mer

- Etter at jeg hørte at de holdt på å bygge opp militæret, bestemte jeg meg for å reise dit. Tidligere hadde jeg aldri reist til et urolig område i verden uten godkjennelse fra Det hvite hus, men jeg hadde ikke fått godkjennelse hvis jeg spurte, har han tidligere sagt til nettstedet PBS.

Jimmy Carter sier til New York Times at han tror Trump kan være med på å eskalere konflikten mellom USA og Nord-Korea. Han sier han er bekymret for situasjonen mellom landene, og sier at det som gjør ordkrigen mellom Nord-Korea og USA spesiell, er at Kim Jong-un er langt mer uforutsigbar enn hans far og farfar.

- Jeg tror Nord-Korea har avanserte atomvåpen som kan ødelegge den koreanske halvøya, og noen av våre territorier i Stillehavet, kanskje til og med vårt fastland, sier Carter.

Carter tror ikke båndet mellom Kina og Nord-Korea er så sterkt som man skal ha det til.

- Vi overvurderer Kinas innflytelse på Nord-Korea, spesielt overfor Kim Jong-un. Han har aldri, så vidt jeg vet, vært i Kina.

Noe faren til Kim Jong-un derimot gjorde, var å reise til Kina. Da han levde var forholdet mellom Kina og Nord-Korea også bedre enn det er i dag. Likevel ser Kina på Nord-Korea som en alliert. Som en kinesisk avis skrev i august, vil Kina holde seg nøytrale dersom Nord-Korea angriper USA. Skjer det motsatte, at USA angriper Nord-Korea, vil Kina forsøke å hindre dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!