Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA og Nord-Korea:

Jimmy Carter trosser Trumps hvite hus: - Vil holde fredssamtaler med Kim Jong-un

Ekspresidenten vil holde fredssamtaler med Kim. Trump ber ham om å holde seg unna, ifølge amerikanske medier.

«Vil holde fredssamtaler»: Den tidligere amerikanske presidenten Jimmy Carter har besøkt det lukkede regimet ved en rekke tidligere anledninger. Nå skal han ha et ønske om å reise tilbake for å framforhandle fred. Her er han avbildet i 2010, i forbindelse med fremforhandlingen av løslatelsen av en amerikaner som ble holdt fanget i Nord-Korea. Foto: KCNA
«Vil holde fredssamtaler»: Den tidligere amerikanske presidenten Jimmy Carter har besøkt det lukkede regimet ved en rekke tidligere anledninger. Nå skal han ha et ønske om å reise tilbake for å framforhandle fred. Her er han avbildet i 2010, i forbindelse med fremforhandlingen av løslatelsen av en amerikaner som ble holdt fanget i Nord-Korea. Foto: KCNA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere amerikanske presidenten Jimmy Carter skal ha åpnet opp for å møte Nord-Koreas diktator Kim Jong-un for fredssamtaler. Det blir ikke godt mottatt av Det hvite hus, der Trump i månedsvis har truet med militære angrep mot diktaturstaten.

- Dersom den tidligere presidenten får muligheten til å besøke Nord-Korea, så håper han å få til et møte med Kim Jong-un for å diskutere en fredsavtale mellom USA og Nord-Korea - i tillegg til en total atomnedrustning i landet, sier Park Han-shik, til den sørkoreanske avisa JoongAng Daily.

Park, som jobber som professor ved University of Georgia, er nær bekjent av den tidligere presidenten som også er bosatt i delstaten Georgia.

Vil unngå en ny Koreakrig

Det var under et møte i Parks hjem i slutten av september at Carter skal ha sagt at han håpet å kunne «bidra til å finne en permanent fredsløsning på den koreanske halvøy».

- Han har lyst til å bruke sin erfaring med tidligere besøk i Nord-Korea til å unngå en ny Koreakrig, sier Park.

Men ekspresidentens kommentarer har vekket harme i Det hvite hus, der Trump tilsynelatende er fullt opptatt med å planlegge nye skjellsord han kan bruke i den farlige ordkrigen mot Kim Jong-un.

Flere amerikanske medier skriver at Trump-administrasjonen har sendt en ikke navngitt tjenestemann til Carters hjem, for å be den tidligere presidenten om å holde kjeft - når det kommer til Nord-Korea. Det skal være basert på frykt for at han undergraver Trump, som så langt har nektet å diskutere muligheten for dialog med diktaturregimet, skriver The Guardian.

Det er i så fall ikke første gang Trump-administrasjonen ber Carter om å unngå å kommentere Det hvite hus' Korea-politikk.

Brian Hook, som var statssekretær i utenriksdepartementet under Bush-administrasjonen, besøkte Carter på vegne av Trumps Hvite hus i april i år. Da ble ekspresidenten bedt om å ikke kjøre noe sololøp på Koreahalvøya, ifølge Financial Times.

- Alvorlig trussel mot verdensfreden

PRESIDENTER: Jimmy Carter og Donald Trump er tilsynelatende i full klinsj over Nord-Korea-spørsmål. Foto: David Goldman / AP / Yuri Gripas / Reuters / NTB Scanpix
PRESIDENTER: Jimmy Carter og Donald Trump er tilsynelatende i full klinsj over Nord-Korea-spørsmål. Foto: David Goldman / AP / Yuri Gripas / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Carter, som har lang erfaring med fredsarbeid og samtaler med nordkoreanske ledere, har imidlertid ikke vist noen tegn til å lytte til formaningene fra Det hvite hus.

Så seint som forrige uke skrev han en kronikk i Washington Post, der han beskrev Nord-Korea-krisen som «den mest alvorlige trusselen mot verdensfreden».

«Som verden allerede vet, så er det en stor fare for en ny Korea-krig, med potensielt enormt ødeleggende konsekvenser for Korea-halvøya, Japan, våre (USAs) territorier i Stillehavet og kanskje også det amerikanske fastlandet», innledet han.

Den tidligere presidenten foreslo samtidig at USA sender en «høy-nivå-delegasjon» til Nord-Korea, for nye fredssamtaler. Han har imidlertid ikke offentlig lansert seg selv som kandidat til å lede slike samtaler.

Fikk fredspris

Carter har besøkt det lukkede regimet ved en rekke tidligere anledninger. I 1994 lyktes han med å overbevise daværende diktator Kim Il-sung om å fryse landets atomprogram, på et tidspunkt da USAs president Bill Clinton vurderte å angripe landet.

I 2010 framforhandlet den tidligere presidenten også en avtale om å løslate en amerikansk statsborger som var dømt til åtte års tvangsarbeid for å ha krysset grensen mellom Kina og Nord-Korea ulovlig.

Carter ble også tildelt Nobels fredspris i 2002 «for hans tiår med iherdig innsats for fredelige løsninger på internasjonale konflikter, for å fremme demokrati og menneskerettigheter og for å fremme økonomisk og sosial utvikling».

Men Donald Trumps hvite hus ønsker tilsynelatende ikke at ekspresidenten skal blande seg inn i administrasjonens Korea-politikk.

KONTROVERSIELL: Amerikanernes president, Donald Trump, har trappet opp retorikken mot Nord-Koreas leder Kim Jong-un etter at han skjøt en rakett over Japan. Dette er noen av uttalelsene hans om Nord-Korea de siste månedene. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!