Jims siste blås

I går tok Jim Noble og andre røykere i Irland en siste blås på puben. Åtte uker før Norge, innfører landet verdens strengeste røykelov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DUBLIN (Dagbladet): I helga har det vært røyket og drukket mer enn vanlig i de ti tusen pubene i den irske republikken. Irland slo Skottland i rugby lørdag, og dette ble feiret til gagns. Men nå er det slutt på moroa.

I et av den vestlige verdens mest innrøykete land, går myndighetene drastisk til verks.

En sunnere livsstil skal innføres med tvang.

Røykepoliti

Allerede fra første dag er 40 ansatte i det nye røykepolitiet i gang med kontroller. Med loven i hånd kan de gi bøter på inntil 25000 kroner.

I den legendariske puben John Mulligan (etablert i 1782) i Dublin sentrum, kan du skrape nikotinen av veggene.

Både storrøyker Jim Noble, som nøt sin siste sigarett på puben i går ettermiddag, og pubvert og ikkerøyker Gerry Cusack er glade for forbudet.

I dag fjerner han både de siste askebegrene bak disken. Sigarettene beholder han, for å selge til kunder som vil røyke ute.

- Dette er bare bra. Nå er dette loven og den må vi følge. Jeg har prøvd å slutte å røyke. Kanskje jeg får det til nå, mener bilmekaniker Jim Noble.

Totalforbud

Et flertall av både røykere og ikke-røykere i Irland støtter det strenge forbudet, påpeker helseministeren, Micheal Martin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer