Jims siste blås

I går tok Jim Noble og andre røykere i Irland en siste blås på puben. Åtte uker før Norge, innfører landet verdens strengeste røykelov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DUBLIN (Dagbladet): I helga har det vært røyket og drukket mer enn vanlig i de ti tusen pubene i den irske republikken. Irland slo Skottland i rugby lørdag, og dette ble feiret til gagns. Men nå er det slutt på moroa.

I et av den vestlige verdens mest innrøykete land, går myndighetene drastisk til verks.

En sunnere livsstil skal innføres med tvang.

Røykepoliti

Allerede fra første dag er 40 ansatte i det nye røykepolitiet i gang med kontroller. Med loven i hånd kan de gi bøter på inntil 25000 kroner.

I den legendariske puben John Mulligan (etablert i 1782) i Dublin sentrum, kan du skrape nikotinen av veggene.

Både storrøyker Jim Noble, som nøt sin siste sigarett på puben i går ettermiddag, og pubvert og ikkerøyker Gerry Cusack er glade for forbudet.

I dag fjerner han både de siste askebegrene bak disken. Sigarettene beholder han, for å selge til kunder som vil røyke ute.

- Dette er bare bra. Nå er dette loven og den må vi følge. Jeg har prøvd å slutte å røyke. Kanskje jeg får det til nå, mener bilmekaniker Jim Noble.

Totalforbud

Et flertall av både røykere og ikke-røykere i Irland støtter det strenge forbudet, påpeker helseministeren, Micheal Martin.

Røyking av tobakk på innendørs arbeidsplasser er nå helt forbudt. Unntakene er hotellrom, fengsler, aldershjem og psykiatriske sykehus.

- Dette er et positivt, progressivt tiltak, sier ministeren, som har kjempet for at Irland skal bli et foregangsland i EU på dette området.

Ikke minst har de irske politikerne støtte fra fagbevegelsen. Men motstanderne er mange.

Pubeiernes interesseorganisasjon har motarbeidet den nye røykeloven. De frykter hva dette får å si for turistnæringen.

Turister sier de har problemer med å se for seg en røykfri irsk pub.

Ufornuftig

For mange av innbyggerne i dette landet er en røyk og en øl på puben - «a fag and a pint» - en daglig nytelse.

Politiet, som nå kan bli bedt om å bistå røykeinspektørene, er heller ikke med på notene:

- Dette er den minst fornuftige loven som noen gang er laget i dette landet, sier en talsmann for irske polititjenestemenn.

RØYKESLUTT: Bilmekaniker Jim Noble drikker gjerne en pint Guinness eller to hos pubvert Gerry Cusack på puben John Mulligan i Dublin. Både storrøykeren foran og ikkerøykeren bak disken støtter den strenge røykeloven som innføres i Irland i dag.