KASTESTJERNE: «Japans siste ninja» Jinichi Kawakami med det myteompunne kastevåpenet shuriken. Foto: KAZUHIRA NOGI / AFP / NTB SCANPIX
KASTESTJERNE: «Japans siste ninja» Jinichi Kawakami med det myteompunne kastevåpenet shuriken. Foto: KAZUHIRA NOGI / AFP / NTB SCANPIXVis mer

Jinichi (63) er «Japans siste ninja»

Stormesteren er sin klans 21. overhode - men kommer ikke til å utnevne noen etterfølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I borgerkrigstida eller i edo-perioden kan ninjaenes evne til å spionere, drepe og blande medisiner ha vært til nytte. Men nå har vi skytevåpen, Internett og mye bedre medisiner - så kunsten ninjutsu har ingen plass i den moderne verden, sier Jinichi Kawakami (63) til BBC.

Kawakami er det 21. overhodet for Ban-familien - en av de 53 familiene som utgjorde ninjaklanen Koka. Men han blir klanens siste ninjamester, fastslår han; 63-åringen vil ikke utnevne noen etterfølger.

Myter Ifølge ninjamuseet Iga-ryu er Kawakami Japans siste ninjastormester. Men også 80-årige Matsaaki Hatsumi sier han er stormester, som leder av Togakure-klanen og stifter av kampsportorganisasjonen Bujinkan, med 300 000 medlemmer verden over.

- Mine elever vil fortsette å utøve teknikker som ble brukt av ninjaene; men en man må ha et kall for å ta over klanen. En slik person fins ikke, sier Hatsumi - som også underviser i ninjahistorie ved Mie-universitetet.

MEST FOR SHOW: Den moderne verdens oppfatning av ninjaene er for en stor del farget av de utallige filmene om dem. Her fra en oppvisning ved ninjamuseet Iga-ryu. Foto. KAZUHIRO NOGI / AFP / NTB SCANPIX
MEST FOR SHOW: Den moderne verdens oppfatning av ninjaene er for en stor del farget av de utallige filmene om dem. Her fra en oppvisning ved ninjamuseet Iga-ryu. Foto. KAZUHIRO NOGI / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Et utall filmer har bygd opp under myter om ninjaene - at de kunne forsvinne i løse lufta, løpe på vannet og drepe sine ofre ubemerket. Mye av dette skyldes at deres virke i utgangspunktet var hemmeligstemplet og derfor ytterst sparsommelig dokumentert. Dette har gitt stort rom for filmskapernes fantasi.

- Å forsvinne i løse lufta og løpe på vannet er umulig, uansett hvor mye man trener; ninjaer er mennesker, ler Kawakami.

Startet som seksåring Selv ble han opplært på den tradisjonelle måten - av sin mester Masazo Ishida. Treningen startet da han var seks år.

- Jeg trodde vi lekte, ikke at jeg lærte ninjutsu, sier han.

Lille Jinichi trodde etter hvert at han ble opplært til å bli tyv, siden stormesteren viste ham hvordan man går stille, og hvordan man bryter seg inn i hus. Han ble også vist hvordan man lager eksplosiver og blander medisiner.

- Jeg kan fortsatt blande planter for å lage gift, som ikke nødvendigvis dreper, men kan få folk til å tro de har en smittsom sykdom.

Vanlig jobb Da Kawakami ble 18, fikk han overrakt Koka-klanens eldgamle skriftruller. Klanen er en av Japans mest kjente, på grunn av innsatsen for mektige føydalherrer som Ieyasu Tokugawa. Han forente landet til ett rike etter slaget ved Sekigahara i 1600.

Selv om han hele sitt voksne liv har vært ninjamester, har Kawakami samtidig hatt en vanlig jobb - som ingeniør. Han forteller at det også var vanlig for de gamle ninjaene.

VÅPENSAMLING: Jinichi Kawakami med en samling kastestjerner og andre tradisjonelle ninjavåpen. Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP / NTB SCANPIX
VÅPENSAMLING: Jinichi Kawakami med en samling kastestjerner og andre tradisjonelle ninjavåpen. Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

- De hadde faktisk vanlig arbeid - fordi det er umulig å tjene til livets opphold som ninja! ler han.