- Jippi! Nå blir det bønnerop

Muslimene i Gamle Oslo fikk i kveld tillatelse til å begynne med bønnerop. - Vi håper å komme i gang allerede på fredag, sier Abid Raja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bydelsutvalget i Gamle Oslo vedtok i kveld at moskeen til World Islamic Mission i Åkerbergveien skal få synge ut sine bønnerop hver fredag. Av utvalgets 13 medlemmer, stemte ti for forslaget. De tre som stemte mot, var Fremskrittspartiets to representanter, og ett Høyremedlem.

- Jippi! Dette er en kjempestor seier. Denne avgjørelsen har stor symbolsk betydning, sa en jublende Abid Raja fra World Islamic Mission (WIM) til Dagbladet etter avstemningen. Han mener vedtaket er historisk.

- Dette vil bidra til å skape et mer mangfoldig samfunn i Norge. Det er viktig at andre generasjons innvandrere får vite at vi er med i det norske samfunnet, og at integrasjon er en gjensidig prosess. Nå håper vi nordmenn kommer på besøk i moskeen vår, sier han.

Raja tror neppe at det vil komme noen søknad fra WIM om daglige bønneutrop fra moskeen de nærmeste årene.

- Men i England kan du høre bønneutrop fem ganger om dagen.

- Arabisk forbudt i Norge

Fremskrittspartiets to representanter ble stående alene da de gikk inn for å utsette behandlingen av søknaden for å få klarhet i hvorvidt bønneutropene kunne være i strid med straffelovens blasfemiparagraf og grunnlovens paragraf 2, som slår fast at den evangeliske lutheranismen er statsreligion i Norge.

- Dessuten er det forbudt å bruke arabisk i det offentlige rom i Norge, påsto Lillian Lomsnes (Frp).

Hedningene ble bønnhørt

Bydelsutvalget gikk også inn for å godkjenne Hedningesamfunnets søknad om møteinnkallelser via høyttaler, mot stemmene til SV og Frp.

- Vi er glade for at likhetsprinsippet er fulgt, men prinsipielt er vi motstandere av religiøst motivert støy, sier Sindre Bremnes fra Hedningesamfunnet til Dagbladet. Nå venter de bare på godkjenning fra borettslaget før de setter opp utstyret og begynner å kalle inn til sine møter.

Moskeen i Åkebergveien kommer til å innkalle til bønn tre minutter hver fredag, mellom klokka 12 og 16, og satser på å komme i gang førstkommende fredag. Flertallet i bydelsutvalget gikk inn for at moskeens utvendige høyttalere må få en fysisk sperre, slik at lyden ikke kan overstige 60 decibel.

bjorn.k.bore@dagbladet.no

SA NEI: - Arabisk er forbudt i det offentlige rom, sa Frps Lillian Lomsnes.
SPENT: - Dette er historisk, sa Abid Raja fra World Islamic Mission mens han ventet på avstemningsresultatet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer