JIPPI!

Oljeprisen har stupt og landet taper milliardbeløp. Men landets økonomer gnir seg i hendene. Dette er akkurat hva norsk økonomi trenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor og året før kostet et fat olje i snitt mer enn 130 kroner. Nå er prisen bare vel 90 kroner.

Analytikere venter at oljeprisen vil holde seg lav i mange måneder framover.

For det norske oljekongedømmet svikter dermed vår viktigste inntektskilde.

Dersom andre halvår blir omtrent som det første, kommer årets oljeinntekter til å bli 25 milliarder kroner lavere enn politikerne forventet ved juletider. Og tallene kan fort bli enda styggere. Med dagens oljepris som snitt, blir inntektene redusert med mer enn 35 milliarder.
Men paradoksalt nok: I økonomenes ører er dette gode nyheter. Fordi flertallet på Stortinget ikke makter å stramme inn, trenger økonomien drahjelp fra markedskreftene.

Lavere oljepris betyr at den feberhete norske økonomien på sikt kjøles ned. Fallet i oljeprisen de siste dagene har ført til at den norske krona er svekket, og stadig flere tror nå at Norges Bank snart vil sette opp renta igjen. Det er dette som raskest vil virke febernedsettende på økonomien.

Trolig vil også oljeselskapene bremse sin investeringsiver i frykt for at ny produksjon ikke blir lønnsom nok, og dermed gi et verdifullt bidrag til at pengesekkene strammes til.

- Vi kan ikke se bort fra at lavere oljeinntekter vil bidra til å skape et annet psykologisk klima. Bankene kan komme til å moderere sin utlånsvekst, og investeringene kan bli færre, sier sentralbanksjef Kjell Storvik til Dagbladet.
Sin vane tro vil sentralbanksjefen ikke kommentere spekulasjonene om en nært forestående renteheving fra Norges Bank.