Jo Benkow er død

Ble 88 år gammel.

DEN FØRSTE JØDEN PÅ STORTINGET: «Jo Benkow var den første jøde som ble valgt inn på Stortinget, og var stortingspresident 1985—93. Han har markert seg både i rikspolitikken og som forfatter og samfunnsdebattant som en engasjert talsmann for toleranse og humanitet, mot fordommer og diskriminering», skriver Norsk biografisk leksikon.  Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
DEN FØRSTE JØDEN PÅ STORTINGET: «Jo Benkow var den første jøde som ble valgt inn på Stortinget, og var stortingspresident 1985—93. Han har markert seg både i rikspolitikken og som forfatter og samfunnsdebattant som en engasjert talsmann for toleranse og humanitet, mot fordommer og diskriminering», skriver Norsk biografisk leksikon. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Høyre-politiker og tidligere stortingspresident Jo Benkow er død, 88 år gammel.

Benkow tilbrakte sine siste dager på Diakonhjemmet Sykehus i Oslo, hvor han natt til lørdag sovnet stille inn med sin kone Annelise Høegh ved sin side, skriver NTB.

Benkow begraves på den jødiske gravlunden Østre Gravlund på Helsfyr i Oslo onsdag neste uke klokken 12, i tråd med jødiske skikker og ritualer.

Han var stortingsrepresentant fra 1965 til 1993, og stortingspresident i åtte år fra 1985. Han var Høyre-leder fra 1980 til 1984, og en av de fremste politikerne under «Høyre-bølgen» på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet.

Han var også sterkt engasjert mot jødehat, og grunnla Norsk forening mot antisemittisme.

«Jo Benkow var den første jøde som ble valgt inn på Stortinget, og var stortingspresident 1985-93. Han har markert seg både i rikspolitikken og som forfatter og samfunnsdebattant som en engasjert talsmann for toleranse og humanitet, mot fordommer og diskriminering», skriver Norsk biografisk leksikon.

Hans mor ble gasset i hjel «I sin bestseller-bok Fra Synagogen til Løvebakken (1985) har Jo Benkow med sjarmerende fortellerglede og stor varme skildret sitt jødiske oppvekstmiljø, dets samhold og tradisjonsbevissthet - og blottlagt spenningene ved å vokse opp som moderne nordmann i Bærum, med forankring i en minoritet av "innvandrere" som i manges øyne var farlige outsidere», står det i leksikonet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer