TILTALT: Vågå-ordfører Rune Øygard er tiltalt for overgrep mot et barn på under 14 og under 16 år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
TILTALT: Vågå-ordfører Rune Øygard er tiltalt for overgrep mot et barn på under 14 og under 16 år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

Jo, det er en partisak

Og Aps håndtering av Øygardsaken har vært for svak, skriver Anne Marte Blindheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle andre enn Ap ser ut til å mene at Øygard-saken har vært slapt håndtert. Både Rune Øygard og den fornærmede jenta føler seg sviktet av partiet.

Arbeiderpartiets kommunikasjonslogg viser hvordan partiet reagerte da de ble gjort kjent med at Vågå-ordføreren var anmeldt for sexovergrep, 20. september i fjor. Det ble bestemt at partisekretær Raymond Johansen og fylkesleder Kjersti Stenseng i Oppland skulle håndtere saken. Johansen tok raskt kontakt med Øygard og rådet ham til å ta permisjon. Det ville ordføreren som kjent ikke gjøre før han ble tiltalt et halvt år seinere. Ap har ikke presset på.

Ifølge loggen har de holdt jevn kontakt med den fornærmede jenta. Raymond Johansen, daværende generalsekretær Tonje Brenna i AUF og Kjersti Stenseng snakket og SMSet med jenta, jentas bistandsadvokat og mor totalt elleve ganger fra september i fjor til mars i år. I tillegg skal Stenseng ha forsøkt å få kontakt flere ganger uten hell. Det ble sagt at dersom det var noe partiet kunne bidra med, var det bare å ta kontakt.

Men det var ikke det jenta trengte. Hun ønsket at det skulle gis tydelige signaler om at Øygard burde tre til side. Det har ikke Ap kunnet gi. I et intervju med Dagbladet i oktober i fjor, bekreftet Stenseng at permisjonsrådet stod fast. Men seinere var Johansen uklar overfor Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen. Selv etter at tiltalen kom, helt fram til Skype-loggen ble lagt fram i retten, var Ap passive.  

De hadde sine grunner. Ap har i motsetning til KrF og Frp ikke retningslinjer som sier at tillitsvalgte bør ta permisjon om de kommer under etterforskning. Retningslinjene sier bare at ledelsen skal anbefale politianmeldelse og sikre støttepersoner. Ap har vært redde for å bli tolket som om de tar stilling i skyldspørsmålet. Øygard-saken har vært mindre klar enn eksempelvis Helge Solum Larsen-saken, for Øygard har aldri erkjent at noe galt har skjedd. I tillegg vegret Ap seg for å presse på da Øygard ble syk like etter at saken sprakk. Det kan forstås. Men likevel. Ap burde gjennom året som har gått ha vært klarere på hva deres råd var. Det ville ha signalisert at de skjønner at det er alvorlig å være siktet og tiltalt i en overgrepssak.

Og en ting til: Ifølge mine kilder var ikke alle i Ap-ledelsen sikre på om dette var en partisak. Kanskje var det «bare» en sak i nære relasjoner. Jenta hadde på et tidspunkt vært medlem i AUF, men hadde ikke betalt kontingent for siste år. VGs sak om de tause Ap-kvinnene sier også noe om manglende ansvarsfølelse. Det framstår ikke spesielt sympatisk. Det minner litt om nestlederen i Vågå Ap som mandag uttalte at «jenta er et medmenneske selv om hun bor i en helt annen kommune». Er det virkelig så tungt å erkjenne medmenneskelig ansvar overfor et utenforstående offer? Om saken teknisk sett ikke er en partisak, så er den det i praksis. Overgrepssaken og Ap er uløselig knyttet sammen via ordføreren.

Kanskje er det tid for å skjerpe de retningslinjene.