Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jo, det er klart det er jævlig

AUF-leder Eskil Pedersen ser litt bakover - men mest framover.

ADVARER: - Jeg får frysninger på ryggen, sa AUF-leder Eskil Pedersen da han åpnet landsmøtet til AUF, og siktet til en blå regjering med Erna Solberg som statsminister og Siv Jensen som likestillingsminister. I dag velges han som leder for to nye år, og vil gjenta advarselen om at det blir et skjebnevalg i 2013. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ADVARER: - Jeg får frysninger på ryggen, sa AUF-leder Eskil Pedersen da han åpnet landsmøtet til AUF, og siktet til en blå regjering med Erna Solberg som statsminister og Siv Jensen som likestillingsminister. I dag velges han som leder for to nye år, og vil gjenta advarselen om at det blir et skjebnevalg i 2013. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): AUF-lederen, som i dag velges for to nye år, snakker om de store og de små debattene som har gått i kjølvannet av hendelsene på Utøya. Fredag, midt under AUF-landsmøtet som avsluttes i dag, ble forklaringene som sentrale embetsfolk ga 22. juli-kommisjonen offentliggjort.

Mellom linjene dirrer spørsmålene om hvem som kunne handlet annerledes, og om terroren kunne vært unngått.

Preget ikke landsmøtet Offentliggjøringen ble lagt merke til på landsmøtet, men har ikke preget dagene.

- Vi er på en måte blitt vant til det, sier han. På spørsmål om det ikke har vært vanskelig, svarer Pedersen:

- Jo, det er klart det er jævlig å ha dette som en del av en virkelighet som kommer igjen og igjen. Men hvis alt som skrives om 22. juli fikk dominere, hadde vi ikke fått gjort annet. Vi må akseptere at det er der. Men jeg skal ikke snakke på vegne av alle om hvordan dette føles. Jeg tror mange AUF-ere synes opprivende diskusjoner om 22. juli er sårt, sier han.

Kritiske røster - Det er ikke enkelt og uproblematisk å gå videre. Det har krevd veldig mye av veldig mange at vi er der vi er i dag. Vi lå nede. Og det er sårt. Mange reagerer på debattene som går i media, enten det er om AUF, om beredskap, om Arbeiderpartiet, eller vi ser at rasismen florer på nett. Dette er mennesker som opplevde dette på kroppen, og som tar disse debattene veldig personlig. Men det er også noe vi må leve med.

- Du gjenvelges med bred støtte i AUF. Likevel har det vært kritiske røster. Går kritikken inn på deg?

- All kritikk går jo inn på en. Mitt mål er at det skal være gode prosesser og enighet om tingene vi er opptatt. Vi skal alltid være lydhøre overfor ulike meninger. Jeg kjenner meg ikke igjen i et bilde der det ikke er veldig stor takhøyde for politisk uenighet i AUF. Det skal også være stor takhøyde for diskusjon om Utøya, og om hvordan AUF drives, sier han.
Finne balanse - Jeg er opptatt av at vi skal gå framover og samtidig ha 22. juli med oss. Vi har hatt minnemarkeringer og det har vært viktig for oss. Men alt stanser opp dersom vi ikke klarer å bearbeide sorgen. Samtidig skal vi ikke nekte noen å ha det vondt. Det er hele tida en balansegang, og jeg opplever at vi stort sett klarer det, sier han.

Pedersen mener at AUFs viktigste bidrag til å hedre dem som er borte, er å gå videre. Og han sier han opplever stor enighet om at det er rett strategi, at det er dette grasrota ønsker.
Advarer mot høyresida Store deler av Pedersens første periode som AUF-leder har hatt 22. juli som bakteppe. Det vil alltid henge der, men han vil se framover. Og der framme, i september neste år, venter et skjebnevalg.

I åpningstalen torsdag manet han fram skremmebildene: Blå regjering, Erna Solberg som statsminister, Siv Jensen som likestillingsminister. «Jeg får frysninger på ryggen», sa Pedersen.

Vekkelsestid Månedene fram mot valget skal AUF bruke til å vekke landet.

- Mange er for politikken til Høyre og Frp. Men jeg er overbevist om at et flertall er imot. Så det handler om å få dem til å forstå at det er alvor. For mye har endret seg. Høyre og Frp er det klare alternativet til den rødgrønne regjeringa. Og Frp aksepterer ikke fundamentale elementer i den politiske virkeligheten. En ting er handlingsregelen og økonomisk politikk. Noe annet er menneskesynet de forfekter, klimaspørsmålet, og ikke minst synet på det flerkulturelle Norge. Frp har gjennom hele sin eksistens delt folk inn i grupper, angrepet minoriteter, satt folk opp mot hverandre. Og så står Erna Solberg og sier at døra inn til hennes regjering er åpen for Frp. Det er oppsiktsvekkende og fortjener et mye sterkere oppgjør enn det vi har gjort til nå, sier han.

- Det blir AUFs kanskje viktigste oppgave framover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!