SYNG IVEI: En domstol i USA har besluttet at den berømte bursdagssangen «Happy Birthday» er allemannseie. Foto: Berit Keilen / SCANPIX
SYNG IVEI: En domstol i USA har besluttet at den berømte bursdagssangen «Happy Birthday» er allemannseie. Foto: Berit Keilen / SCANPIXVis mer

Jo, du kan trygt synge «Happy Birthday»

Warner Musics krav om opphavsrett til verdenskjente «Happy Birthday» nådde ikke fram i retten. Dermed kan du synge bursdagssangen for full hals uten å frykte et søksmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Warner Chappell Music eier ikke rettighetene til teksten i «Happy Birthday», slo en domstol i Los Angeles fast torsdag.

Avgjørelsen ender en to år lang rettskamp mellom Warner og en duo som laget en film om sangen som er blitt allemannseie verden over.

Warner hadde bedt om 1.500 dollar (12.500 kroner) for rettighetene til å bruke sangen i filmen, mens musiker Rupa Marya og filmskaper Robert Siegel hevdet at sangen er offentlig eiendom.

Selv om Warner, som i 1988 kjøpte selskapet som tidligere hevdet eierskap til sangteksten, står fast på at sangen ble ilagt lovbestemt opphavsrett i 1935, ble ikke musikkgiganten hørt.

«Happy Birthday» har for øvrig plass i Guinness' rekordbok som den engelskspråklige låten som oftest blir sunget på verdensbasis.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram