- Jo flere vi får til å stemme, jo mer sannsynlig er det at demokratene vinner

Afroamerikanske og latinamerikanske velgere i Georgia kan redde demokratene fra et smertefullt nederlag i årets mellomvalg.

HAR STEMT: Lillian Woodard og datteren Miracle bor i Atlanta i Georgia. Lillian var ikke i tvil om at hun skulle stemme på den demokratiske senatskandidaten, Michelle Nunn i år. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
HAR STEMT: Lillian Woodard og datteren Miracle bor i Atlanta i Georgia. Lillian var ikke i tvil om at hun skulle stemme på den demokratiske senatskandidaten, Michelle Nunn i år. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ATLANTA (Dagbladet): En iskald novembervind feier over den halloween-pyntede sørstaten Georgia. Det stopper ikke de frivillige valgkampmedarbeiderne Ann Hess og Victor og Sarah Kovner. De har reist helt fra New York for å hjelpe demokratene i sør med å vinne et av de mest spennende senatsvalgene i årets amerikanske mellomvalg tirsdag. Her har nemlig demokraten Michelle Nunn overraskende en reell sjanse til å vinne.

- Oppmøte er nøkkelen. Jo flere vi får til å stemme, jo mer sannsynlig er det at demokratene vinner, forklarer Victor Kovner til Dagbladet.

Derfor går de fra dør til dør og minner velgerne på å stemme.

Minoritetsstøtte Mest spenning i mellomvalget er knyttet til om demokratene klarer å beholde flertallet i Senatet. Foreløpig ser det best ut for republikanerne, men demokratene har drevet et intenst arbeid med å få folk til å forhåndsstemme. Det kan sette en stopper for en republikansk seier.

Årsaken til at Nunn kan vinne senatsvalget i delstaten som er svært republikansk mot republikaneren David Perdue skyldes i hovedsak at demokratene ser ut til å klare å mobilisere minoritetsgrupper som afroamerikanere og latinamerikanere og unge velgere. Et stort flertall i disse gruppene stemmer nemlig demokratisk. Samtidig er også særlig den latinamerikanske befolkningen raskt voksende.

- Dette er et viktig valg. Jeg har allerede stemt, og jeg stemte på Michelle, sier afroamerikanske Lillian Woodard til Dagbladet.

Hun bor i Atlanta og peker på datteren Miracle når hun forklarer at dette valget handler om framtida.

- Det handler om henne. Vi må forbedre utdanningssystemet. I tillegg handler dette om utvikling av arbeidsplasser, Obamacare og Social Security. Jeg jobber selv nattskift og vet hvor tøft arbeidslivet kan være. Jeg stemte ikke på Michelle fordi hun er demokrat, men fordi jeg tror hun er den som best kan løse de problemene vi står overfor, sier Woodard.

Fortsatt Obama-fan På landsbasis er president Barack Obama temmelig upopulær. Derfor har han unngått å drive valgkamp for demokratene i de mest republikanske delstatene av frykt for at dette kan skade partiet. Fortsatt er imidlertid den afroamerikanske presidenten populær i minoritetsgrupper.

- Han er definitivt ikke upopulær. Jeg er fortsatt veldig glad i ham. Han har måttet håndtere veldig mye og gjør alt det han kan, sier Woodard.

SÆRDELES JEVNT: Republikaneren David Perdue og demokraten Michelle Nunn kjemper en overraskende jevn kamp om senatssetet i Georgia. Foto: AP Photo/David Tulis
SÆRDELES JEVNT: Republikaneren David Perdue og demokraten Michelle Nunn kjemper en overraskende jevn kamp om senatssetet i Georgia. Foto: AP Photo/David Tulis Vis mer

Tallene fra forhåndsstemmingen kan være et sårt tiltrengt positivt tegn etter en valgkamp hvor republikanerne har vært på offensiven. Mer enn 20 prosent av de tre millionene med forhåndsstemmer som er kommet inn i Georgia, Nord-Carolina, Colorado og Iowa har kommet fra folk som ikke stemte for fire år siden. Tradisjonelt er folk som støtter republikanerne flinkere til å møte opp ved valgurnene enn de som støtter demokratene, men i år er gruppa med nye velgere langt mer mangfoldig og demokratisk enn velgerne var for fire år siden, skriver New York Times.

Særlig oppmøtet fra afroamerikanske velgere er svært oppløftende for demokratene som er helt avhengig av dem for å vinne valg i stater som Georgia. I 2010 utgjorde afroamerikanere 28 prosent av velgerne i Georgia. Blant forhåndsstemmene i årets valg er dette tallet steget til 32 prosent.

Stolt far Inne i hovedkvarteret til Michelle Nunn er det en hektisk stemning. Noen frivillige ringer velgere for å minne dem på å stemme. Andre blir sendt ut for å banke på dører.

«Det Washington kan lære fra Georgia», er slagordet til Nunn, som sier hun ønsker å gjøre politikken i Washington D.C. mer sivilisert med politikere som viser vilje til kompromiss og samarbeid.

Selv er Nunn ute på veien for å møte velgere da Dagbladet kommer på besøk. Men faren hennes, Sam Nunn, som selv representerte Georgia om demokrat i Senatet fra 1972 til 1997 og var aktuell som Barack Obamas visepresidentkandidat i 2008, kommer og tar oss hånda. Som politiker var han selv kjent for å være villig til å samarbeide på tvers av partilinjene, noe som nesten ikke forekommer i Washington i dag.

FRIVILLIGE: Victor Kovner (t.v.) og Ann Hess har kommet til Atlanta fra New York for å jobbe som frivillige for Michelle Nunn. Her banker de på døra hos David Noack. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
FRIVILLIGE: Victor Kovner (t.v.) og Ann Hess har kommet til Atlanta fra New York for å jobbe som frivillige for Michelle Nunn. Her banker de på døra hos David Noack. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Nå er Sam Nunn blitt en sentral del av Michelle Nunns valgkamp, og legger ikke skjul på hvor stolt han er av datteren.

- Senatet trenger autentiske mennesker som setter landet først, folk som ønsker å forbedre livene til folk, og som er villige til å samarbeide for å få det til. Michelle har bygget hele sin karriere på å hjelpe folk, sier Nunn til Dagbladet.

- Elsker mennesker Han var selv kjent som en moderat og til tider konservativ sørstatsdemokrat som av og til stemte mot sitt eget parti, og som samarbeidet godt med republikanere. Han mener datteren står svært nær ham selv ideologisk.

- En senator fra Georgia må kjenne og forstå staten. Vedkommende må også lytte til den republikanske siden og respektere at folk har ulike meninger. Du må også klare å få gjennomført ting. Det har Michelle forlengst vist at hun kan, sier Sam Nunn.

Michelle Nunn jobbet som sjef for frivillighetsorganisasjonen Points of Light fram til hun stilte til presidentvalget.

SENATORFAR: Faren til Michelle Nunn, Sam Nunn (i midten) var selv en profilert senator fra Georgia. Her hilser han på frivillige som jobber for datterens valgkamp. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
SENATORFAR: Faren til Michelle Nunn, Sam Nunn (i midten) var selv en profilert senator fra Georgia. Her hilser han på frivillige som jobber for datterens valgkamp. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Hun elsker mennesker, og hun elsker å hjelpe mennesker. Allerede i femte- eller sjetteklasse begynte hun å melde seg frivillig til å hjelpe, forteller faren.

Samtidig erkjenner han at det er en stor påkjenning at datteren deltar i et så jevnt valg.

- I basketball er det noe som heter overtidsspill, og som seniorspiller hadde sønnen min sju overtidsspill som jeg ikke trodde jeg skulle overleve. Men dette er mye verre, sier Nunn og smiler før han fortsetter videre rundt i lokalet for å styrke moralen blant de frivillige.

HALLOWEEN-VALG: I hovedkvarteret til Michelle Nunn spilles det på frykt. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
HALLOWEEN-VALG: I hovedkvarteret til Michelle Nunn spilles det på frykt. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Mellomvalg i USA

• 4. november går amerikanske velger til urnene.

• Alle de 435 representantene i Representantenes hus er på valg. 36 av de 100 setene i Senatet er på valg. I tillegg er det en rekke delstatsvalg.

• Størst spenning i år er knyttet til om republikanerne klarer å kapre flertallet i Senatet fra demokratene.

• 21 av senatsplassene som er på valg, er i dag fylt av demokrater, mens 15 er fylt av republikanere. Republikanerne må vinne seks plasser for å kapre flertallet.

• Foreløpige prognoser viser at republikanerne ligger godt an til å vinne årets valg.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer