- Jo før barna får gode erfaringer med nettbrett, desto bedre er det

Babysete med Ipad-holder skaper reaksjoner.

FÅR ROS OG KRITIKK: Fisher-Prices nye barnesete med Ipad-holder får både ros og ris. Motstanderne mener skjermen kan være skadelig. - Jo før barne begynner med dette, jo bedre er det, sier Barbro Hardersen ved Senter for IKT i utdanningen. Foto: Fisher-Price / Reuters / Aleksander Andersen / NTB scanpix
FÅR ROS OG KRITIKK: Fisher-Prices nye barnesete med Ipad-holder får både ros og ris. Motstanderne mener skjermen kan være skadelig. - Jo før barne begynner med dette, jo bedre er det, sier Barbro Hardersen ved Senter for IKT i utdanningen. Foto: Fisher-Price / Reuters / Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En gruppe advokater har bedt om at leketøysprodusenten Fisher-Price stopper salget av et barnesete som er laget med en Ipad-holder foran. Motstanderne mener produktet blokkerer barnas utsikt til verden og oppfordrer foreldre til å la barna sitte alene og se på skjermer som kan være skadelig.

Skjermbruk hos barn under to år kan settes i sammenheng med sent utviklet språk, søvnproblemer og problemer med læring seinere i livet, hevder gruppa Campaign for a Commercial-Free Childhood, ifølge Reuters.

- Ved å produsere en enhet som holder spedbarn foran en skjerm når de er for små til å sitte på egenhånd, fraråder Fisher-Price annen interaksjon som er avgjørende for sunn læring og utvikling, sier sjef for gruppa, Susan Linn.

• Hva synes du om bruk av nettbrett hos små barn? Diskuter i kommentarfeltet nederst i saken.

- Smart trekk Det nye barnesetet har et speil som kan holde Ipaden på en slik avstand at barnet ikke skal nå fram til skjermen slik at den blitt klisset til eller trykker seg videre til apper de ikke skal inn på. Selskapet tilbyr også gratis apper med «myke, beroligende lyder» og naturbilder.

Barbro Hardersen, førskolelærer, medieviter og seniorrådgiver ved Senter for IKT i utdanningen, jobber mye med små barns mediekultur. Hun mener det helt klart er et smart trekk av kommersielle aktører å gjøre de interaktive skjermene tilgjengelig for de aller yngste.

- Barna vil før eller siden ta i bruk disse tingene uansett. Barn på under ett år bruker ofte nettbrettet eller telefonen til foreldrene, og mange bruker nettbrett i barnehagen, sier hun til Dagbladet.

Hun peker på at faren er at noen foreldre bruker de nye enhetene som «barnepassere» for å oppholde barna, eller at de ikke begrenser bruken.

- Vi må være obs på mengden og ikke slippe barna helt løs, slik at de kommer seg på nett eller kommer over skadelig innhold. Har man flere barn kan det jo også være utfordrende med forskjellige aldersgrenser og slikt.

- Bedre enn tv Selv om det er viktig å begrense mengden du lar barna sitte på ulike nettbrett, er det langt bedre enn å la barna sitte lenge for tv-en, mener Hardersen.

- Jeg synes dette er bedre enn å la barna sitte og se på en tv, fordi det faktisk er aktivt. Barna lærer tidlig at når de trykker forskjellige steder, kommer det ulike lyder, farger eller figurer. Dermed kan de utforske at de kan innta en aktiv rolle og slik få nye erfaringer som de selv styrer på en morsom måte.

- Ja, det er underholdning, men det er også et godt pedagogisk middel. Det er kjempebra at de får trening i dette så tidlig som mulig. Jo før barna får gode erfaringer med nettbrett, desto bedre, sier Hardersen.

Juliette Reashor, talsperson for Fisher-Pric, sier i en uttalelse at produktet så langt har fått gode omtaler av dem som har kjøpt det.

- Vi ville tilby enda et alternativ for foreldre som ønsker flere muligheter til å engasjere barna i alderstilpasset innhold, sier hun. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer