Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jo fullere krybben er...

Striden om mangemillion-formuer kan friste til en omskriving av et gammelt ordtak: «Jo fullere krybben er, desto mer bites hestene». En fet arv gjør ikke nødvendigvis arvingene så mye lykkeligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 16. september møtes skipsrederbrødrene Petter og Fred Olsen i Ytre Follo herredsrett for å få avgjort en årelang krangel om rederiet de arvet sammen i 1969.

Petter (49) mener at hemmelighetsfulle Fred (68) har holdt ham utenfor styringen av fellesformuen, som anslås å være på mellom fem og åtte milliarder. Storebror Fred står steilt på at lillebror Petter er totalt uegnet til å styre noe som helst. Skipsrederfamilien Bergesen med røtter i Stavanger er kanskje det nærmeste vi kommer TV-familien Carrington fra «Dynastiet».

Da Norges antatt rikeste mann, Sigval Bergesen d.y., døde i 1980, hadde han for lengst fått fjernet sin eneste gjenlevende sønn fra arvefølgen. I stedet gikk milliardene til seks av barnebarna. Flere av dem har siden hatt fornøyelsen av å true hverandre med rettssak eller å møtes i rettssalen.

Etter 17 års krangel sitter fetterne Petter Sundt og Morten Bergesen igjen med alle aksjene. Deres samlede privatformue har vært beregnet til over to milliarder kroner.

Kunstneren Kurt Schwitters var lite kjent før kampen om hans etterlatte malerier startet for tre år siden.

De var da gått i arv til kunstnerens sønn, Ernst Schwitters. Han hadde flyttet fra sin norske kone og barn til elskerinnen i England.

Dramaet begynte da Ernst Schwitters ble lam og mistet taleevnen i 1993. Både elskerinnen og familien i Norge prøvde å overta formuen. Sønnen prøvde å få faren ut av sykehuset i England, men ble stoppet av politiet som mulig kidnapper.

En engelsk dommer avgjorde at Schwitters hørte hjemme i Norge. Her døde han i 1996. Bildene er fortsatt i England. Bengt Schwitters må nye runder i retten før han kan få arven sin.