- Jo lenger vi venter, jo mørkere ser framtiden ut for Syria

FN-observatørene blir beskutt hver dag - og blir ignorert når de prøver å få stridsvogner til å slutte å skyte mot befolkede områder, ifølge lukket møte i Sikkerhetsrådet.

MØRKERE FRAMTID: FN-observatørene blir beskutt hver dag. Her blir de møtt av fortvilte innbyggere i Houla, som la lik på panseret. Foto: AFP/Scanpix
MØRKERE FRAMTID: FN-observatørene blir beskutt hver dag. Her blir de møtt av fortvilte innbyggere i Houla, som la lik på panseret. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den internasjonale utsendingen Kofi Annan mener krisen i Syria kan komme ut av kontroll, og ba i et lukket møte med FNs sikkerhetsråd om klare konsekvenser om Damaskus ikke klarte å gjennomføre hans sekspunkts fredsplan for Syria, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Jo lenger vi venter, jo mørkere ser framtiden ut for Syria, sa Annen under det lukkede møtet, ifølge diplomater.

Tidligere i dag ble det kjent at FN-observatører har blitt beskutt i Syria, men under det lukkede møtet kom det fra at de 300 FN-observatørene som ledes av den norske generalmajoren Robert Mood har blitt mål for også tunge våpen og overvåkningdroner.

Årsaken skal være å hindre observatørene i å overvåke den stadig forverrede konflikten.

Ban Ki-moon sa ifølge diplomater at Assads styrker har brukt flere ulike taktikker for å tvinge de ubevæpnede observatørene til å trekke seg ut av områder der myndighetene har blitt beskyldt for å utføre angrep.

Senest ble observatørene tvunget til å snu da de prøvde å dokumentere søndagens massakre i to landsbyer i Hama-provinsen.

Ifølge FN blir observatørenes kjøretøyer skutt på daglig.

Likevel prøver observatørene å utføre jobben, men ifølge Ban Ki-moon skal de ha blitt ignorert da de forsøkte å stoppe militære konvoier på vei til landsbyer eller i å stoppe stridsvogner i å skyte mot befolkede områder.