- Jo mer suksessfulle vi er, jo flere soldater kan vende hjem

George W. Bush gir sin støtte til forslaget om å trekke ut 30 000 soldater i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president George W. Bush gir sin støtte til forslaget om å redusere antall soldater i Irak. Men han har lite annet å tilby sine stadig mer skeptiske undersåtter.

Torsdag kveld lokal tid skal Bush holde en direktesendt tale på amerikansk fjernsyn. Bush kunngjør da en snarlig reduksjon av antallet soldater i Irak, ifølge utdrag fra hans manus, offentliggjort av Det hvite hus.

Bush sier hans strategi med opptrapping av styrkene i Irak har virket, og vil føre til at en del soldater snart kan vende hjem.

Men tilbaketrekkingen avhenger av fortsatt framgang, sier han. - Jo mer suksessfulle vi er, jo flere amerikanske soldater kan vende hjem, heter det i hans manus.

Bush retter også kritikk mot den irakiske regjeringen for å gjøre for lite for å få til nasjonal forsoning.
30 000 hjem
USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, har foreslått å redusere antall amerikanske soldater i Irak med 30 000 innen neste sommer. Antall soldater vil da være tilbake på det nivået det var før Bush i januar ga ordre om å utvide den amerikanske styrken.

Bush-administrasjonen håper at talen vil snu motstanden mot krigen blant amerikanere flest. En meningsmåling som ble offentliggjort onsdag kveld, viser at 70 prosent av alle amerikanere er imot USAs krigføring i Irak.


Kjøper seg tid
Den foreslåtte troppereduksjonen er verken så rask eller omfattende som demokratene i Kongressen krever, men den gir Bush mulighet til å kjøpe seg litt tid til å fortsette krigføringen samtidig som han unngår kravet om en enda større tilbaketrekking fra Irak.

Bush har gitt tydelige signaler om at torsdagens TV-tale var en gyllen anledning til å «legge fram en visjon» om USAs framtidige engasjement i Irak, fire og et halvt år etter invasjonen som styrtet regimet til Saddam Hussein.

Samtidig har Det hvite hus gitt klare signaler om at det ikke vil bli store endringer i Irak-politikken. Dermed kan Bush måtte slite med å få snudd opinionen.


Skeptiske demokrater
Demokratene, som har flertall i Kongressen, ble ikke særlig overbevist av general Petraeus to dager lange redegjørelse om amerikanernes framgang i Irak.

- President Bushs strategi, slik den blir presentert av general Petraeus, er en oppskrift for ti år til med krig i Irak, sa Nancy Pelosi, lederen i Representantenes hus, etter et møte med presidenten i Det hvite hus tirsdag. Også flere av republikanerne i Kongressen stiller seg skeptisk til presidentens strategi.


(NTB)

FRA HUS TIL HUS: I januar ga president Geroge W. Bush ordre om å utvide antallet amerikanske soldater i Irak for å slå ned opptøyer og intern uro. Nå trekkes de ut, som et bevis på suksessen, mener Bush. På bildet sees en aksjon mot et irakisk hus. Foto: Scanpix
FRA HUS TIL HUS: I januar ga president Geroge W. Bush ordre om å utvide antallet amerikanske soldater i Irak for å slå ned opptøyer og intern uro. Nå trekkes de ut, som et bevis på suksessen, mener Bush. På bildet sees en aksjon mot et irakisk hus. Foto: Scanpix Vis mer
NYE VENNER: Tidligere opprørere har sluttet seg til den irakiske administrasjonen.