- Jo mer vi samler inn, dess mer tar staten

Pappa Oddvar synes momskravet fra staten er brutalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skattedirektoratet krever 150 000 kroner i moms for leteaksjonen etter Charlotte Moene (17) som forsvant i Årdal i sommer.

Bjørn Moens minnefond samlet inn over 700 000 kroner for å forsette søket etter at politiet avsluttet. Men nå forsvinner en fjerdedel av pengene inn i statskassa.

Oddbjørn Lien, faren til den savnede jenta, opplever kravet som brutalt.

- Jeg synes det er hårreisende at de kan gjøre det. Dess mer vi samler inn dess mer penger skal staten ha. De løfter ikke en finger, men skal likevel ha avgifter i en slik trist sak. Vi skal ha henne hjem uansett.  Men det hadde vært enklere for oss om vi slapp å slåss med staten nå. For dem er det bare proforma, de bryr seg ikke om oss, sier Lien til Dagbladet.no.

Ikke ferdig med å lete

Idrettsjenta Charlotte ble borte 9. juli i år. 14. juli ble det funnet ei bukse og et undertøysplagg tilhørende Charlotte i Fardøla-elva.

Faren har gitt opp håpet om å finne datteren i live, men klarer ikke å slutte å lete etter henne.

- Vi føler at det fortsatt er mange steder vi ikke har vært. Vi forsøker nå å få inn likhunder fra Sverige blant annet. At søket fortsetter betyr alt. Det er jo dattera mi. Hvis ikke søket fortsetter så er håpet om å finne henne ute. Da vil vi aldri få vite hvor hun er, sier faren.

LETER ETTER DATTEREN:  Oddbjørn Lien har lett etter Charlotte siden hun forsvant 9. juli. - Det hadde vært enklere hvis vi slapp å slåss med staten nå, synes han. Foto: Privat
LETER ETTER DATTEREN: Oddbjørn Lien har lett etter Charlotte siden hun forsvant 9. juli. - Det hadde vært enklere hvis vi slapp å slåss med staten nå, synes han. Foto: Privat Vis mer

Foretningsmann tar regninga

En lokal foretningsmann har tilbudt seg å betale momskravet, slik at de innsamlede midlene kan brukes til å fortsette leteaksjonen.

- At en stor investorer hjelper oss er flott, men det bør ikke være slik at private må gripe inn og ta ansvaret, sier pappaen til Charlotte.

- Det er sikkert mange som har opplevd det samme. Jeg har lyst til å følge opp dette senere. Men akkurat nå er det å finne Charlotte som er fokuset.

Kan utvises skjønn

Det er Bjørn Moens minnefond som forvalter pengene, og som søkte om fritak fra momsregelen.

- Vi søkte om momsfritak ut fra paragraf 70 i merverdiavgiftloven som gir mulighet til å utvise skjønn når momsen blir ansett som urimelig. Det ble avvist. Skattedirektoratet synes tydeligvis ikke det var urimelig å betale moms av dette, sier styreleder for minnefondet, Tom Moen.

I avslagsbrevet står det blant annet:

«Formålet er å korrigere urimeligheter når loven får en utilsiktet virkning. (..) Vi kan ikke se at det foreligger særlige forhold i denne saken.»

- Jeg er veldig skuffa. Jeg hadde tro på at de gode intensjonen om å hjelpe en familie i nød skulle være nok. Hvis dette ikke er en utilsiktet virkning så skjønner ikke jeg hva som er utilsiktet, sier Moen.

Ser på saken

- Jeg skjønner engasjementet i saken, men det er snakk om kjøp av tjenester fra det private, og regler det ikke bare går an å hoppe bukk over, sier leder i Finanskomiteen på Stortinget Reidar Sandal til Dagbladet.no.

Han har blitt kontaktet av ordføreren i Årdal, og har tatt saken opp med den politiske ledelsen i Finansdepartementet.

- Det er snakk om en tolkning av reglene. Vi går nå en runde for å se om det er mulig å tolke reglene annerledes. Dette er et veldig spesielt tilfelle. Jeg tror det er veldig viktig at vi treffer en riktig avgjørelse, for saken vil få konsekvenser for andre liknende saker senere. Det vi gjør har også en prinsipiell side, sier han.

SAVNET: Charlotte Moene har vært savnet siden 9. juli i år.
FARDØLA: Klær som trolig tilhører Charlotte ble funnet i elva Fardøla kort tid etter at hun ble borte. Her søker et dykkerteam forgjeves etter 17-åringen.