Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jo Nesbøs far kjempet for Hitler

Forteller forfatteren i BBC-intervju.

ÅPENHJERTIG: Jo Nesbø (50) fortalte britiske lyttere om sin fars fortid som frontkjemper i et åpenhjertig intervju med BBC. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
ÅPENHJERTIG: Jo Nesbø (50) fortalte britiske lyttere om sin fars fortid som frontkjemper i et åpenhjertig intervju med BBC. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Suksessforfatter Jo Nesbøs far var frontkjemper for nazistene under krigen. Det kommer fram i et åpenhjertig intervju med BBCs program World Book Club, skriver VG.

Nesbø forteller at han ikke visste om farens krigsfortid før han var 15 - og at hans verden raste sammen da sannheten kom for en dag.

- Jeg så ham for meg i den tyske nazihjelmen, sier han i intervjuet, som kom i stand i forbindelse med hans roman «Rødstrupe» (2000), hvor handlingen har utspring i hendelser på Østfronten.

Opplysningene om faren kom fram da en leser spurte om romanen har islett av selvbiografi. Det kunne Nesbø bekrefte, og beskrev hvordan faren vervet seg til tjeneste på Østfronten etter først å ha sittet i okkupasjonsmaktens fengsel.

Nesbøs far, som døde i 1994, fortalte sønnen at han sonet en landssvikdom på tre år etter krigen, og at det var en rettferdig straff.

Etter at sjokket hadde lagt seg, tenkte Nesbø etter hvert ikke så mye på farens politiske valg, og har for lengst tilgitt ham, skriver Forfatterforeningen.

- Han var en ung mann på 18 år. Det er egentlig ganske lett å forstå.

«Rødstrupe» fikk Bokhandlerprisen i 2000 og ble seinere nominert til en britisk pris for beste oversatte krimroman utgitt i et engelskspråklig land.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media