Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jo, noe blir faktisk billigere

For eksempel nytt pass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svaret er: Ikke så veldig mye

Ifølge lovdata er det 55 nye lover som trådte i kraft ved nyttår – noen store, noen små.

Billigere pass

En gladendring til de reiseglade er at prisen på pass halveres. I fjor kostet et nytt pass for alle over 16 år 990 kroner – i år koster det kun 450 kroner. Prisen på barnepass ble satt ned i juni, fra 420 kroner til 270.
 

Det er viktig å huske at barnepassene har kortere gyldighet enn voksenpass, som varer i ti år. For de aller minste barna mellom 0 og 5 er passet kun gyldig to år. For de mellom fem og ti år er passet gyldig i tre år, mens for 10-16-åringene varer det fem år.

Uansett: De nye endringene vil bety flere hundrelapper mindre for familier med flere barn – eller for de som har det med å miste/rote bort passet.

Til gjengjeld - er du mye plaget med inkassogebyrer, så blir det dyrere for deg i år: Inkassogebyret øker fra 560 til 570 kroner.

Endret boligareal

Skal du kjøpe eller selge bolig i år bør du vite at reglene for markedsføring av boligareal er endret. I dag operer man med begrepene bruttoareal (bta) og boligareal (boa) i boligannonser, - prospekter og takster.

Disse forsvinner fra nå, og erstattes av de nye begrepene Bruksareal (bra) og areal av primærrom (p-rom).  Bruksareal er boligens totale areal minus boligens yttervegger.

Boligareal skal nå erstattes med areal av primærrommene, som er definert som rom til boligformål. Det vil si at boder, loft og kjeller ikke teller med, men oppholdsrom som stue, kjøkken, bad, entre og soverom.

I alle salgsoppgaver/ prospekt og annonser skal samlet areal for disse rommene oppgis. Det skal også lages en liste over hvilke rom som er inkludert i P-ROM.

De nye reglene er utarbeidet av Forbrukerombudet i samarbeid med eiendomsmeglerbransjen, og målet med endringene er at det skal være enklere å forstå hvor stor boligen i praksis er. Det betyr også at de fleste boliger vil "krympe"litt på trykk. Dersom prisene ikke forandrer seg veldig, vil det bety at kvadratmeterprisen på boliger vil øke noe.

Regulering av eiendomsmeglere

Det blir strengere regler for eiendomsmeglere, og boligselgeren kan nå selv bestemme om han vil betale megleren timepris eller provisjon. Det er ikke lenger tillatt å avtale ekstra provisjon ved høyere pris.

Dette er noe flere eiendomsmeglere har operert med ei stund, at de avtaler med selger en ekstra provisjon dersom boligen selges for over en viss sum. Dette skulle fungere som en "gulrot" for megleren.

Ikke flere mapper

Har du ennå ikke sett mappa di? Da er det for seint. Ved nyttår lukkes nemlig innsynsdøra for deg som er blitt ulovlig overvåket av overvåkingspolitiet og ville vite hva som sto skrevet.

Søknadsfristen utløp for flere år siden, og nesten 13.000 personer har søkt om innsyn, skriver NTB. Ved forrige nyttårsskifte hadde 3.600 personer fått se hvilke opplysninger som var arkivert om dem.

Bedre rettigheter for forbrukerne

Den nye tvisteloven skal gjøre det enklere for forbrukerne å gå til sak mot selgere som har lurt en. Mens det tidligere har vært så dyrt å gå til domstolene at de fleste har droppet det, kommer det nå en maksimalgrense for hva en rettssak om beløp under 125.000 kroner skal koste. Loven åpner også for at flere forbrukere kan slå seg sammen og gå til gruppesøksmål mot leverandører som ikke holder det de lover.

I år vil flere få rett til voldsoffererstatning, både barn som har vært vitne til vold, etterlatte og søsken til voldsofre.

I tillegg vil lovverket hjelpe barn og unge med psykiske problemer eller rusproblmer, ved å innføre en ventetidsgaranti for alle under 23 år. I dag er ventetiden fryktelig lang innen psykiatrien og rusavvenningsfeltet, og målet er at dette nå skal bli bedre.

Nye skatteregler

De nye skattereglene innebærer flere endringer. Her er noen:

* Færre må betale formuesskatt. Bunnfradraget øker fra 220.000 til 350.000 kroner. Det betyr at 180.000 personer slipper formueskatt, mange av disse er pensjonister.

* Innslagspunktene i toppskatten blir høyere. Trinn 1 øker fra 400.000 til 420.000 kroner og trinn to fra 650.000 til 682.500 kroner.

* Personfradraget øker fra 37.000 til 38.850 kroner og øvre grense for minstefradraget øker med 3.200 kroner til 67.000 kroner for lønnsmottakere. For pensjonister øker øvre grense med 2.700 kroner.

* Maksimalt fradrag for fagforeningskontingent øker med 450 kroner til 3.150 kroner.

* Foreldrefradraget øker fra 5.000 til 15.000 kroner for hvert barn ut over det første.

* En ny individuell pensjonsordning opprettes. Det gis skattefradrag for sparing av inntil 15.000 kroner.

* I år er siste året vi må «levere selvangivelse». Fra inntektsåret 2008 har du akseptert selvangivelsen hvis du ikke gjør noe med den.

* Ligningstakst for boliger og hytter øker med 10 prosent.

(Kilde: Dinside.no)

Endret arveavgift

Fra 2008 kan foreldre og besteforeldre gi gaver til barn og barnebarn på inntil en halv G (i dag 33.406 kroner) uten at det medfører arveavgift.

Mens de aller fleste avgifter har det med å øke fra år til år, går årsavgiften på biler i år ned fra 2915 til 2.660 kroner. Vel og merke på bensinbiler og dieselbiler med dieselpartikkelfilter montert. På gamle dieselbiler øker nemlig årsavgiften fra 2915 kroner til 3090 kroner.

I tillegg økes dieselavgiften med 20 øre utover inflasjonsjusteringen.

Og gladnyheten? Trenger du å bli kvitt din gamle dieselbil fra før 1990, så øker vrakpanten fra 1500 til 5000 kroner.

<B>BILLIGERE: Prisen på et nytt norsk pass går ned fra 990 til 450 kroner - en gladnyhet for de vimsete som har det med å rote vekk passet sitt.
DYRERE DIESEL:</B> Gamle dieselbiler ligger dårlig an: Både årsavgiften og dieselavgiften øker.
SISTE ÅR:</B> Årets selvangivelse kan bli den siste du må skrive. I 2009 fungerer det etter prinsippet den som tier samtykker.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media