Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jo synligere, jo bedre»

- Ikke la forsvarsskeptikerne i SV få velge Norges nye kampfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man skal være forsiktig med å tillegge SVs forsvarspolitiske talsmann, Bjørn Jacobsen, for mye vekt i den sikkerhetspolitiske debatten.

I alle fall den delen av diskusjonen som dreier seg om teknologi og fremtidige materiellinvesteringer for Luftforsvaret. Nå ønsker ikke jeg å fremheve amerikanernes JSF på bekostning av europeiske Eurofighter eller søta bros SAAB Gripen.

Men når Jacobsen den 15. april sier til Aftenposten om JSF at ”Stealth imponerer ikke meg. Det er ikke det flyet vi trenger. Vi skal være synlige. Vi er der for å markere revir. Jo mer synlig, desto bedre,” er det vel strengt tatt på tide å rope ”Alarm!”

Er synlighet det viktigste kriteriet for valg av nye jagerfly, kan vi patruljere nordområdene med gamle Boing 737 fly dekorert med røde led-lys. Billigere er det også.

I november 2007 uttalte forsvarssjef Sverre Diesen til samme avis at ”Norge må forberede seg på begrensede militære konflikter med Russland i nordområdene.” Det er ikke gitt at JSF er det rette verktøyet for et slikt scenario, men som småstat trenger Norge de teknologiske fortrinnene landet evner å skaffe seg.

Salige Sun-Tzu skriver i The Art of Warfare at: «Warfare is the art of deceit» (lureri/blendeverk).

En motstander du vet er til stede, men ikke har kontroll på, virker langt mer avskrekkende enn flyet du til enhver tid kan plassere på radaren. Det må da være åpenbart, selv for forsvarskeptikerne i SV.

JULETRE-KAMPFLY: - Er synlighet det viktigste kriteriet for valg av nye jagerfly, kan vi patruljere nordområdene med gamle Boing 737 fly dekorert med røde led-lys. Billigere er det også, skriver sosiolog Ørjan Karlsson. Illustrasjonsfoto: Scanpix
JULETRE-KAMPFLY: - Er synlighet det viktigste kriteriet for valg av nye jagerfly, kan vi patruljere nordområdene med gamle Boing 737 fly dekorert med røde led-lys. Billigere er det også, skriver sosiolog Ørjan Karlsson. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!