Jo takk, bare bra!

Den norske måten er slik at hvert halvår innkaller statsministeren til stor pressekonferanse med lunsj for å informere folket om at nå er det jul, eller så er det sommerferie. I går var det sommerferien som ble erklært for åpnet. Når statsministeren heter Kjell Magne Bondevik inngår også en kort helserapport i halvårsritualet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen av oss spør altså «Hvordan går det, Bondevik?». Underforstått «Hvordan går det egentlig med deg som har vært sånn syk, ja, du skjønner hva jeg mener...». Og så svarer Bondevik at han er i kjempeform og forresten er han nok den eneste her som har papir på at han er frisk, hø, hø.

  • Da statsministeren het Gro Harlem Brundtland spurte de modigste av oss om hun i det hele tatt trodde at opposisjonen skulle kunne samle seg til et regjeringsalternativ noen gang. Hvert halvår spurte noen om det. Og hvert halvår fikk vi et oppriktig fnys til svar. Og hadde hun ikke sittet bak kateteret sitt, er jeg sikker på at de som var så frekke å tro at noe slikt alternativ fantes, ville fått en smekk over fingrene også. Så til slutt sa vi minst mulig, så slapp vi i alle fall å få kjeft. Da statsministeren het Thorbjørn Jagland spurte alle på julekonferansen om hva det norske huset var for noe. Ingen skjønte svaret. Men det gjorde ikke så mye. For da vi møttes til sommerferien, var det norske huset faktisk avlyst. Men sammen skulle vi stå oppreist inn i framtida. Eller var det utdanning, utdanning, utdanning?
  • Det er derfor vi møter fram hvert halvår. Ingen har noe på hjertet, i alle fall ikke statsministeren. Men pressen får i det minste anledning til å sjekke om det er en eller annen nykomling som prøver seg med en kvikk en, som da en smårocka fyr fra Petre, tror jeg det var, i fjor spurte Bondevik hva han «egentlig hadde drivi med for å få tida til å gå da han satt på fjellet og var sjukmeldt?». Og vi fikk selve nyheten: Bondevik hadde spilt yatzy.
  • Og nå tenker jeg du er spent på hva som var, skal vi si hovedretningen? på spørsmålene under skoleavslutningen på Voksenåsen i går? Ganske riktig, det gjaldt hvem regjeringen skal samarbeide med for å få budsjettet i havn til høsten. Vil det bli Jagland eller vil han fortsette å la seg overstyre av Høyre og Fremskrittspartiet? Og når statsministeren heter Bondevik lyder svaret slik: «Det viktigste er ikke hvem vi samarbeider med, men hva vi samarbeider om.» Dessuten er han som alle oss andre veldig usikker på hva Jagland egentlig mener til enhver tid. For husk at kontantstøtten ligger fast, Jagland. På den annen side er Jagland en hyggelig fyr og det er også Stoltenberg og egentlig er det ikke Bondeviks natur å karakterisere folk og nå har vi det hyggelig, dere.
  • Og det er det vi har. Vi har det så hyggelig. Vi har lagt krigen på Balkan bak oss uten så mye som et kutt i panna, uten sjenerende motforestillinger fra verken Storting eller annet tilløp til intelligentsia. Vi har bombet fra oss for mange år, kanskje, renta er på vei nedover, krona på vei oppover, kapitalinntektene er upåklagelige, vi er av de mest veldressete i OSSE og vi sitter ganske gunstig plassert ved bordet til Nye NATO For Menneskerettigheter både her, om ikke akkurat der. Regjeringen har med andre ord gjort jobben sin, hjemme og ute. Regjeringsalternativ, liksom? Voksenopplæring, liksom? Et styringsdyktig kollegium, Jagland, som har vist at det kan kunsten å bli sittende. En profesjonell regjering som har lært leksa si, Jagland, og som kan reise seg å gå med rak rygg og hevet hode dersom Stortinget presser den for langt under budsjettforhandlingene, Jagland.
  • Ja, ikke det at Bondevik har tenkt å kaste kortene, altså. Bare understreke at regjeringen er ferdig med svenneprøven, den har bestått testen og kan søke sin død i skjønnhet, hvis det var det den ville, men det er det altså ikke. Ikke at regjeringen vil provosere for sterkt noen som helst, var det likt seg. Regjeringen vil bygge og bo, og tar ikke Bondevik feil så sitter han nok her ved sommeravslutningen før valget i 2001. Og snipp, snapp - så er det sommer.